Italien

Den antika ruinstaden Pompeji – allt du behöver veta inför besöket

Pompeji var en antik stad i Italien, ca 24 km söder om Neapel. Staden förstördes i ett vulkanutbrott år 79 e. Kr, då vulkanen Vesuvius fick sitt första utbrott på ca 800 år. På mindre än ett dygn ödelades hela Pompeji, tillsammans med sina 20.000 invånare. Idag är den antika ruinstaden en populär sevärdhet i Italien då arkeologiska utgrävningar gjort att Pompejis gator, torg, hus och amfiteater nu finns att beskåda för allmänheten – 2000 år efter vulkanutbrottet!

ruinstaden Pompeji i Italien, med vulkanen Vesuvius i bakgrunden.

Ta sig till Pompeji

Man kan ta sig till Pompeji på olika sätt och från olika orter. Det vanligaste är att ta buss eller tåg från Rom eller Neapel. Åker du direkt från Sverige är Neapel närmsta internationella flygplats.

Till Pompeji från Rom

Marozzi bussfirma åker från Rom till Pompeji, med Sorrento som slutstation. Bussar avgår på morgonen klockan 07.00 alla dagar. På helger går även en buss till Pompeji klockan 15.00. Bussar tillbaka till Rom från Pompeji går klockan 06.45 och på helger 16.50.

Leonettibus kör också mellan Rom och Pompeji. Bussen avgår från Rom klockan 14.30 och 18.30. Bussen från Pompei till Rom går klockan 07.05 och 14.35.

Bussresan tar 3 timmar och biljetten kostar mellan 150-190 kr enkel väg.

Tåg från Rom till Pompeji tar 2 timmar och 30 minuter, och kostar mellan 240-300 kr. Oftast behöver man byta tåg i Neapel. Reser man på Interrail-biljett kan hela denna sträcka vara gratis.

Till Pompeji från Neapel

SITA Bussfirma kör mellan Neapel och Pompeji, med Salerno som slutstation. Resan tar 45 minuter och kostar ca 35 kr. På SITA’s hemsida finns en tidtabell för buss 5001.

Tåg från Neapel till Pompeji tar 40 minuter och kostar ca 35 kr. Tågen avgår dagligen, ungefär en gång i halvtimmen. Åk direkt från tågstationen Napoli Piazza Garibaldi, istället för Napoli Central, för att slippa byta tåg.

Vulkanen Vesuvius med gröna träd i förgrunden.
Ett stenvalv i ruinstaden Pompeji.
Ett torg i staden Pompeji med ruiner och pelare, berg i bakgrunden.

Inträde till Pompeji

Väl framme i Pompeji kan du välja mellan att gå en guidad tur i ruinstaden, eller att endast betala inträde och därmed strosa runt i ruinstaden på egen hand.

Inträde till Pompeji kostar 16 €, men är man mellan 18-25 år kostar inträdet endast 2 €. Vanligen är det gratis entré till Pompeji den första söndagen varje månad, men enligt den officiella besökssidan är denna förmån tillfälligt borttagen.

Öppettider för Pompeji

Den antika ruinstaden Pompeji har olika öppettider under vintern och sommaren.

Mellan 1 november 2020 och 31 mars 2021 är Pompejis öppettider måndag-fredag mellan 09.00-17.00. Den sista tiden för insläpp är klockan 15.30.

Mellan 1 april 2021 och 31 oktober 2021 är Pompejis öppettider måndag-fredag mellan 09.00-19.30, samt lördag-söndag mellan 08.30-19.30. Den sista tiden för insläpp är klockan 18.00. 

Den antika staden Pompeji är helt stängt för besökare på Nyårsdagen, 1 maj och Juldagen.

Stenbyggnad med pelare i ruinstaden Pompeji i Italien.
En stor öppen yta, mitt i Pompeji, med berg i bakgrunden.

Vad finns att se i den antika staden Pompeji?

Den ödelagda ruinstaden Pompeji var en gång en stad full av liv och rörelse. Staden var ett populärt besöksmål för Italiens invånare, med sitt vackra läge precis vid havet. Tack vare avancerade utgrävningar har man lyckats ta fram en stor del av vad som tidigare varit begravt i stelnad lava och aska.

I Pompejis ruinstad kan man idag promenera på de gator som stadens invånare själva promenerade på för 2000 år sedan. Ruiner av människors hus, butiker och värdshus finns kvar, varav många är väldigt välbevarade medan andra tagit mer skada. Religiösa tempel, badhus, teatrar och storslagna privata villor finns också kvar i Pompeji. Många av dessa byggnader har ett välbevarat yttre, med pelare och väggar som fortfarande står kvar.

På några stenväggar och golv finns gamla målningar, där färgerna delvis funnits kvar när arkeologer först upptäckte dem. Dessa har i modern tid försiktigt restaurerats för att återskapa hur de såg ut under Pompejis storhetstid. Utsmyckningar som mosaik, statyer och fontäner finns också att beskåda i Pompejis arkeologiska område.

En stenruin i Pompeji, likt ett stort fönster.
en antik stenbyggnad fler flera pelare, i Pompeji.
Stenruiner vid sidan av en stengata i Pompeji.
En stor väggmålning som delvis flagnat.
En ruin i Pompeji med en målning av en orm.
Ruiner i Pompeji, omgivna av grönt gräs.

Gipsformationer visar ödet för Pompejis invånare

I några byggnader i antika Pompeji finns glasmontrar med gipsavbildningar av människokroppar. Arkeologerna använde en metod som innebar att de sprutade gips i håligheter i den stelnade lavan, där de såg att människor legat. De mänskliga ben som fanns kvar i håligheterna inneslöts då i gipset. De gipsformationer man ser i Pompeji innehåller alltså skeletten från Vesuvius offer.

Gipsformationerna visar människors kroppspositioner vid deras sista vila. I vissa av dessa avbildningar kan man till och med se människornas ansiktsuttryck. De flesta har en liggande position; några ser ut att ha försökt skydda sig med sina armar, medan andra ser helt avslappnade ut.

Vad kroppspositionerna för Vesuvius offer innebär har forskare funderat på i åratal. Vissa menar att de är tecken på hur människorna dog (kvävning av askan i luften, extrem hetta, förgiftning av vulkanutbrottets giftiga gaser) men detta är nog en fråga som till stor del kommer att förbli obesvarad.

En glasmonter med en förstenad människa i, täckt av stelnad lava.
Ett stentak med målningar och ett fönster mitt i taket.

Pompeji är en av Italiens bästa sevärdheter

Den antika staden Pompeji må vara lite krånglig att ta sig till, särskilt om man har begränsat med tid. Men om du har tid rekommenderar jag verkligen ett besök här! Jag anser att Pompeji är en av Italiens bästa sevärdheter, och ett måste för den som älskar historia och kultur! Det är otroligt häftigt att staden är så välbevarad, och att arkeologer lyckats ta fram alla detaljer. Kombinera gärna ditt besök i Pompeji med en vistelse i Neapel eller Rom.

Vulkanen Vesuvius i bakgrunden, ett grönt träd och gräs i förgrunden.

8 reaktioner på ”Den antika ruinstaden Pompeji – allt du behöver veta inför besöket

    1. Ja det är verkligen en unik upplevelse!😀 Kan rekommendera att åka dit innan eller efter högsommaren – det blir varmt som i en gryta där!😅☀️

    1. Vad roligt!😀 Ja, Pompeji är verkligen ett bucketlistställe – så unikt! Kul att du gillar inlägget!😊

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.