Stockholm, Sverige

Tips på bra museer i Stockholm

Älskar du också att gå på museum? Det finns mängder av bra museer i Stockholm, med fokus på alltifrån historia och naturvetenskap till kungliga skatter och musik. Här kommer mina bästa tips på museum i Stockholm!

Hallwylska museet

Östermalm

Stockholms bästa museum som inte hör till de stora nationella museerna. Hallwylska museet är huset som familjen von Hallwyl bodde i från 1860-talet till 1930-talet. Wilhelmina von Hallwyl bestämde sig tidigt för att göra huset till ett museum. Hon samlade på många olika föremål (hon hade bland annat en vapensamling!) och lät göra en skriftlig katalog med alla hennes samlingar.

Tack vare Wilhelminas ambitiösa samlande och noggranna anteckningar är det Hallwylska huset idag ett museum för allmänheten. Se hur rummen var inredda under den tid som familjen bodde här, beundra Wilhelminas unika samlingar, och se hur tjänstefolket bodde.

Foto: Jan Ainali, Hallwylska museet

Medelhavsmuseet

Klarakvarteren

Ett unikt museum i Stockholm! På Medelhavsmuseet hittar du tusenåriga statyer och föremål från antika Grekland och Rom, samt en stor utställning om Cyperns historia. Cypernutställningen är faktiskt en av de största i världen, tack vare svenska arkeologiska utgrävningar i Cypern på 1920-talet.

Medelhavsmuseets bästa skatt hittar du i den egyptiska avdelningen. Där finns nämligen flera mumier och sarkofager! Det är inte enbart mumier av människor, utan där finns även mumier av olika djur. Medelhavsmuseet är ett tips för dig som letar ovanliga museum i Stockholm!

sarkofager på Medelhavsmuseet i Stockholm.

ABBA-museet

Djurgården

ABBA The Museum öppnade 2013 och är ett roligt museum i Stockholm! Det är ett interaktivt museum, vilket innebär att det finns ställen i museet där du själv kan sjunga, dansa och testa kläder. Man måste inte vara ett inbitet ABBA-fan, men visst är det roligare om man känner till deras musik. Lär dig om personerna i gruppen, vilka de var innan ABBA och vad de har gjort efteråt. Läs om hur låtarna kom till och vad texterna betyder.

PÅ ABBA-museet finns även tillfälliga utställningar, och just nu får man följa med bakom kulisserna på båda Mamma Mia! filmerna. Se karaktärernas kläder, unik rekvisita och bortklippta scener.

Livrustkammaren

Gamla stan

Ett bra museum i Stockholm för den som gillar svensk historia och kungliga skatter! I Livrustkammaren hittar du kungliga föremål från Sveriges olika tidsepoker, från 1500-talets Vasatid till nutid. Du får lära dig om våra kungar och drottningar – och här finns även många av de kläder, hattar och smycken som våra kungligheter burit under sina livstider!

Exempelvis hatten som Karl XII bar när han blev skjuten i huvudet, där det synliga hålet i hatten fortfarande vittnar om kungens tragiska öde! Missa inte heller Prinsessan Sofia Magdalenas brudklänning från 1766 – snacka om att modet har förändrats sedan dess!

Historiska museet

Östermalm

Ett av Stockholms bästa museer! På Historiska museet kan du lära dig allt om Sveriges historia! Museet är uppbyggt som en tidslinje med start på 1000-talet. På Historiska museet finns föremål från medeltiden, rustningar från 1200-talet och dyrbara skatter från forna kungahus. Missa inte Guldrummet nere i källaren med sina tusenåriga mynt, smycken och kungakronor!

Montrar med smycken på historiska museet i stockholm.

Nationalmuseum

Blasieholmen

Ett äkta konstmuseum i Stockholm! För dig som älskar klassisk konst är Nationalmuseum ett bra tips! Och ja, det heter faktiskt Nationalmuseum och inte Nationalmuseet – märkligt nog. Det är Sveriges största konstmuseum och här hittar du målningar, teckningar, skulpturer och konsthantverk. På Stockholms Nationalmuseum följer du konstens utveckling via en tidslinje, vilken börjar på 1500-talet och leder fram till nutid. Här finns även en inglasad Skulpturgård, ett Designmagasin och en Skattkammare med miniatyrporträtt, smycken och accessoarer. 

tavlor på väggarna i stockholms nationalmuseum.
Foto: Bruno Ehrs, Nationalmuseum

Armémuseum

Östermalm

Ett mer intressant museum än vad det låter! På Armémuseet finns massor att se och lära om Sveriges krigshistoria. Från strider på 1500-talet till Första- och Andra världskriget. På Armémuseet kan du se uniformer, utrustning och vapen från olika tidsepoker – och även unika troféer som den svenska armén vunnit/beslagtagit vid sina strider. Det finns dessutom en utställning om Raul Wallenberg och hans insatser där han räddade ungerska judar under Andra Världskriget.

uniformer på stockholms armémuseum.
gamla krigstrummor på stockholms armémuseum.

Nordiska museet

Djurgården

Ett bra museum i Stockholm för den som gillar nordisk kultur och livsstil. På Nordiska museet kan du lära dig om livet i Arktis och fördjupa dig i samekulturen. Här finns även utställningar om nordisk inredning, möbler, glas och porslin från flera hundra år av nordisk design. Nordiska museet berättar även om svenska traditioner och högtider, som varför vi firar namnsdag, fettisdag och påsk. Dessutom finns en utställning med dukade bord från olika århundraden, där vår mat- och dryckkultur står i fokus.

Nordiska museet i stockholm.
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Moderna museet

Skeppsholmen

Ett bra tips på museum i Stockholm för den som älskar modern konst, design och hantverk! På Moderna museet finns utställningar från nutida konstnärer, skulptörer och designers. Museet ska även ha en kommande utställning om konst och fotografi från sekelskiftet 1900. I samlingen på Moderna museet finns konst från både svenska och internationella konstnärer. Eftersom museet har ca 14 000 verk i samlingen, byts de utställda verken ut med jämna mellanrum. Därmed finns det oftast något nytt att se vid varje besök!

Moderna museet i stockholm.
Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet

Naturhistoriska riksmuseet

Norra Djurgården

Ett bra museum för barn – men minst lika roligt för vuxna! På Naturhistoriska museet i Stockholm kan du beskåda dinosaurieskelett och lära dig allt om människans historiska utveckling. Förvånas (och beklaga) över hur många djurarter som idag är utrotade från vår planet, lär dig om polarmiljöerna i Arktis och Antarktis, och bli expert på ädelstenar och mineraler från jordens inre!

uppstoppad isbjörn på Naturhistoriska riksmuseet.
Foto: Staffan Waerndt, Naturhistoriska Riksmuseet

Stadsmuseet i Stockholm

Södermalm

Ett museum på Södermalm som lätt glöms bort i ljuset från alla större museum. Stockholms stadsmuseum ligger vid Slussen och berättar om Stockholms historia. Här kan du lära dig om hur livet i Stockholm var för olika samhällsklasser förr i tiden. Förstå hur dåtidens lagar, kulturer, familjeliv och yrken påverkat människor i staden. Läs om byggnader, palats och slott som tidigare var en del av Stockholms stadssilhuett, men som idag är ett minne blott.

miniatyrmodell på stadsmuseet i stockholm.

Östasiatiska museet

Skeppsholmen

Detta museum på Skeppsholmen berättar om Kinas, Japans och Koreas historia. Föremålen på Östasiatiska museet kommer från olika tidsperioder, bland annat kejsartidens Kina och Kinas jordbrukarstenålder. Se värdefulla teserviser från Mingdynastin, 5000 år gamla föremål från arkeologiska utgrävningar och lär dig om japanska samurajer. Ett bra tips för dig som är intresserad av Asien!

skelett ligger i sand på östasiatiska museet i stockholm.

Hoppas att du fått några tips på museum i Stockholm att besöka! Det finns såklart ännu fler museer i och omkring Stockholm – tipsa gärna i en kommentar! 🙂

3 reaktioner på ”Tips på bra museer i Stockholm

    1. Kul att du gillar tipsen!😀 Jag har aldrig varit på de museerna än, måste besöka dem när de öppnar igen!😊

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.