Österlen, Sverige

Sevärdheter på Österlen – 14 tips inför din semester

Österlen i Skåne bjuder på vackra stränder, gula rapsfält och massor av historia! Det finns gott om sevärdheter på Österlen, och de korta avstånden gör att man hinner se en hel del under sin semester! Här kommer mina bästa tips på saker man inte får missa!

Glimmingehus

Nordens bäst bevarade medeltidsborg! Glimmingehus är en stenborg på Österlen som började byggas år 1499! Den färdigställdes i början av 1500-talet och står nästan orörd än idag. Under 500 år har Glimmingehus varit bostad, försvarsborg och sädesmagasin. Idag är borgen öppen för allmänheten och inträdet är gratis. Gå uppför de enorma stentrapporna och besök rummen som använts av personerna som bott här. Överallt finns små gluggar och hål varifrån man kunde skjuta, eller kasta tjära, på inkräktare. Glimmingehus är helt klart en av Österlens bästa sevärdheter!

Medeltidsborgen Glimmingehus på Österlen.
Ingången till Glimmingehus.

Ales stenar

Ales stenar är tusentals år gamla och tros vara uppställda för att skapa en årstidskalender, där solens rörelse mellan stenarna visar vilken tid på året det är. Att titta på stenar låter kanske inte superkul, men om du inte är intresserad av stenar eller historia kan du åka hit för att njuta av den magiska utsikten! Stenringen ligger nämligen på en kulle precis vid havet. Dessutom kan du få ett gott skratt när korna i hagen (ja, stenarna ligger i en kohage) kliar sig mot dessa tusenåriga stenar. Ales stenar är en av de bästa sevärdheterna på Österlen!

Ales stenar på Österlen.
Kor står vid Ales stenar på Österlen.

Knäbäckshusen strand

En av Österlens vackraste stränder! Knäbäckshusens strand (eller Rörums strand som den egentligen heter) är en lång, vit sandstrand som sträcker sig upp till Stenshuvuds nationalpark. Stranden ligger nedanför en skogssluttning, så träd och buskar ger vindskydd och en unik strandmiljö. Ovanför den vita stranden står de söta Knäbäckshusen, vilka flyttats hit från Knäbäcken. På denna långa strand ryms man utan problem, men de få parkeringsplatserna blir tagna tidigt. Kom hit innan 10 om du vill säkra en parkering.

Knäbäckshusens strand på Österlen.
Knäbäckshusen.

Stenshuvuds nationalpark

Gör en vandring i Stenshuvuds nationalpark! Du behöver inte ha grym kondition, inte ens gympadojjor, för här finns korta vandringsleder på 600-900 meter som tar dig till vackra utsiktsplatser! Vi gick 600 meter till utsiktsplatsen Kortelshuvud. Där uppifrån såg vi ut över nationalparkens skog, det glittriga havet och det gröna berg som gett namn åt Stenshuvuds nationalpark. Vill du vandra längre är givetvis bra skor (och matsäck) att rekommendera. I nationalparkens finns även Stenshuvuds strand, som också är värd ett besök.

Skyltar vid ingången till Stenshuvuds nationalpark.
Utsikt över skog och hav i Stenshuvuds nationalpark.

Hällristningar på Österlen

Runt om på Österlen finns stenhällar med tusenåriga hällristningar. De ligger bredvid landsvägar, i kohagar och skogsgläntor, och kan därför vara kluriga att hitta. Österlens största hällristning ligger mellan Järrestad och Gladsax. Den heter Dansarens Häll efter ristningen av en dansande person. På samma stenhäll finns även hällristningar av skepp och fötter. Ta dig till Dansarens Häll genom att parkera vid kanten av landsvägen och gå stigen in mot ängen.

Hällristningar.
Hällristningar på Österlen.

Hällkista med ringmur i Gislövshammar

En spännande historieupplevelse vid en liten gata i Gislövshammar i södra delen av Österlen. Här finns nämligen tusenåriga lämningar efter gravar. Parkera bilen vid den pyttelilla grusparkeringen innan bostadshusen och fortsätt till fots på gatan mellan husen. Det är i princip omöjlig att se lämningarna från gatan/vändplatsen, så ta trätrappan eller kliv över stenarna in till hagarna för att kunna gå närmare lämningarna.

Skylt med information om hällkista på Österlen.
solnedgång över en äng med havet i bakgrunden.

Sandhammaren strand

Sandhammaren sägs vara den bästa stranden på Österlen, i alla fall den mest kända stranden. Sandhammaren ligger strax öster om byn Kåseberga och erbjuder kilometer av kritvit sandstrand! Stora sanddyner bullar upp sig bakom den breda stranden och man får känslan av att vara utomlands! Här finns även en liten kiosk för den som är glassugen. Avsaknaden av skog gör att det blåser en del, och havet kan ha stora vågor. Har man barn kan Knäbäckshusens strand vara mer lämplig. Kom hit innan 10 för att få parkeringsplats.

Sandhammaren sandstrand.
Jag går på träspång till Sandhammaren sandstrand.

Hallamölla vattenfall

Hallamölla vattenfall är en ganska okänd sevärdhet på Österlen. Men det är faktiskt Skånes högsta vattenfall! Hallamölla vattenfall har fem nivåer och användes förut som vattenkraft åt det intilliggande kvarnhuset, som står kvar än idag. Här finns några picknickbord och man kan även bada fötterna vid vattenfallets källa. Vägen till vattenfallet är en smal grusväg, men väl framme finns en hyfsat stor parkering.

Hallamölla vattenfall på österlen.
Hallamölla vattenfall på österlen.

Kiviks musteri

Kiviks musteri är en av de populäraste sevärdheterna på Österlen! Åk hit om du gillar äppeljuice eller är nyfiken på hur processen går till från äpple till färdig juice. Strosa genom mysiga äppelträdgårdar, lär dig om fruktodling, musteri och olika äppelsorter. Du kan även köpa med dig produkter från musteributiken. Fika på intilliggande Stinas café (som har världens godaste chokladdoppade chokladbollar)!

Kiviks musteri på Österlen.
Äppelträd på Kiviks musteri.

Kiviksgraven

Kiviksgraven, eller Kungagraven som den också kallas, är en ca 3.500 år gammal stengrav i Kivik. Graven är från bronsåldern och tros vara en av Skandinaviens största gravar från tidsperioden. Denna sevärdhet ligger inte långt från centrala Kivik, så man kan promenera eller cykla hit från centrum. Kör man bil mellan Kivik och Kiviks musteri passerar man även Kiviksgraven. Man vet inte vilka som begravts här, men funna skelettdelar tyder på att det var minst 4 personer som fick Kiviksgraven som sin viloplats.

Kiviksgraven på Österlen.
Bildrättighet: Statens Fastighetsverk. Foto: Melker Dahlstrand

Havängsdösen

Om du vill se liknande sevärdheter som Kiviksgraven eller (som i vårt fall) om Kiviksgraven är stängd, så kan du bege dig till Havängsdösen. Denna grav är 5 500 år gammal och ligger på en sandig kulle precis vid Havängs strand. Havängsdösen upptäcktes när en kraftig storm blåste bort en stor del av jorden som täckte graven. Runt graven står stora stenblock i en ring, och själva graven består av stenblock som väggar och en gigantisk sten som tak. Här hittades skelettet av en människa och några av dennes tillhörigheter.

Havängsdösen på Österlen.
Havängs strand.

Simrishamn

Den mysigaste staden på Österlen! Eller, Simrishamn är inte en stad, utan en tätort. Här finns mysiga kullerstensgator, söta stenhus och en medeltida kyrka. Dessutom har Simrishamn många bra restauranger och uteserveringar. Även om man bor någon annanstans på Österlen är det absolut värt att åka till Simrishamn för middag. Ät på någon av uteserveringarna längs gågatan eller besök den mysiga innergården hos restaurang ”Gårdens”.

Simrishamn centrum.
centrum i Simrishamn.

Buhres på Kivik - restaurang & rökeri

Om du älskar fisk och skaldjur får du inte missa Buhres på Kivik! Restaurangen, som har eget rökeri, ligger vid hamnen i centrala Kivik. De har en stor terrass med gott om sittplatser utomhus. Det finns även en liten strand, en glasskiosk och lekpark precis intill.

Kiviks rökeri.

Tobisborgs restaurang

Om du letar en bra restaurang bortanför centrala Simrishamn och Kivik, kan du besöka Tobisborgs restaurang. Den ligger i en stor lantlig byggnad mittemot Tobisviks camping. Här finns en unik bar i medeltidsstil och en mysig innergård. Vi satt inne på glasverandan, där vi fick ett stort timmerbord helt för oss själva. Personalen är supertrevlig och maten fantastisk!

Restaurangen Tobisborg.
Träbricka med smör och smör med ljusstakar i bakgrunden.

6 reaktioner på ”Sevärdheter på Österlen – 14 tips inför din semester

    1. Tack, kul att du gillar det!😊 Ja, det finns så många vackra och intressanta platser i Skåne! Ser fram emot att få läsa om era upplevelser sen!😀

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.