Stockholm, Sverige

Yasuragi – japanskt spa & hotell i Stockholm

Behöver du en paus från vardagens stress och från att vara ständigt uppkopplad? Bege dig då till Yasuragi – ett japanskt bad och spa med tillhörande hotell. Här kliver du in i en värld av stillhet och lugn, fri från digitala skärmar och omvärldens brus. Yasuragi ligger i Nacka och ger dig en spaupplevelse utöver det vanliga. Du kan besöka det japanska badet över dagen, eller kombinera med en övernattning på Yasuragi hotell.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Yasuragi, men alla åsikter är självklart mina egna.

traditionell japansk rock hänger på en träställning.

Vid din ankomst till Yasuragi får du badkläder, badtofflor och en yukata, vilket är en japansk bomullsrock. Badtofflorna och yukatan är till låns, medan du får behålla badkläderna. Yukatan bär man under hela sitt besök på Yasuragi – även vid middag och frukost. När alla gäster bär likadana badkläder och bomullsrockar minimeras de yttre intrycken. Detta gör att man lättare känner inre lugn och stillhet under sin vistelse.

japanska yukatan-rockar ligger i högar på ett bord.

Hotellrum på Yasuragi - vackra japanska rum

Yasuragi hotell har flera olika rumstyper, som alla har olika storlekar, sängar och badrum. Gemensamt är att alla är inredda i klassisk japansk stil, med naturmaterial och lugna färger. De flesta rum har låga sängar bestående av futonmadrasser på golvet – precis som man sover i japan.

Vi bodde i ett superiorrum som hade vackert blågröna väggar med inslag av trä. Fönstren ramades in av tygklädda skärmar att dra för om nätterna. Precis som sängen var även bordet och stolarna låga, och golvet var täckt av japanska tatamimattor.

hotellrum på Yasuragi i stockholm.
dubbelsäng i hotellrum på Yasuragi.
hotellrum på Yasuragi spahotell i Nacka.
hotellrum på Yasuragi i stockholm.
hotellrum på Yasuragi spahotell.

Badrum med japansk tvagning & badtunna

I vårt badrum fanns två japanska tvagningsplatser och en japansk badtunna. Bad och renlighet är viktiga inslag i den gamla japanska traditionen, där syftet inte bara är att bli ren utan även att komma ned i varv. Tvagning är en meditativ rengöringsritual som utförs innan man besöker ett japanskt badhus. Ritualen anses rena både kropp och själ.

träpallar med små träbyttor på i hotellrummets badrum.

Den japanska tvagningsritualen

I badrummet fanns även Yasuragis egna hudvårdsprodukter, som alla doftade ljuvligt. Tvagningstvålen används i rengöringsritualen, där man sitter på pallen och skrubbar sig med en blöt handduk. Man avslutar tvagningen med att hälla flera hinkar vatten över sig, tills man är helt ren.

fyra flaskor med tvål, schampo, balsam och lotion.

Det japanska badet på Yasuragi Spa

Det japanska badet på Yasuragi är en helt digitalfri zon, där varken mobiltelefoner, läsplattor eller kameror får användas. Detta för att alla gäster ska kunna slappna av, befinna sig i nuet och känna stillheten. Nedan bilder från själva badet är pressbilder från Yasuragis hemsida, så att ni ska få en inblick i hur detta vackra spa ser ut.

det japanska badet på Yasuragi.

Det centrala i badet är en stor pool med flera nedgångar från olika håll. Denna pool är 35 grader varm och designen är inspirerad av kejserliga japanska innergårdar. I ena änden finns en liten tunnel som leder in i ett inre poolrum. Detta rum har ett fönster i taket, vilket ger rummet ett naturligt ljus som speglar sig i vattnet.

det japanska badet.

Torrbastu, ångbastu och sovbastu - hitta din favorit

Yasuragi Spa har flera bastur av olika slag. Bredvid huvudpoolen finns en torrbastu med en temperatur på uppemot 80 grader. Det finns även en torrbastu i badets utomhusdel, med ett tillhörande kallbad precis utanför. Om du känner dig trött kan du lägga dig på stenhällen i sovbastun, där temperaturen är ca 40 grader.

Den mest annorlunda bastun (och min personliga favorit) är ångsaltbastun, där ångorna innehåller salt. Utanför bastun kan man även hämta salt att skrubba sig med. När du kommer ut från ångsaltbastun ställer du dig i regnduschen precis utanför, för att skölja bort saltskrubben.

insidan av en bastu.

Varma källor utomhus med utsikt över skog & hav

En av de bästa upplevelserna på Yasuragi Spa är utomhuspoolerna! Här sjunker du ner i en 39-gradig källa, med en makalös utsikt över skogen och havet! Poolerna är låga och du sitter eller ligger på botten, medan du vilar ryggen eller huvudet mot kanten. Befinner du dig här om kvällen kan du dessutom se en vacker solnedgång medan du vilar i den varma källan. Besöker du Yasuragi under vinterhalvåret är luften krispig och dimmiga ångor lyfter från de varma källorna. En magisk känsla som verkligen andas stillhet.

utomhuspool med solnedgång i bakgrunden.
utomhuspoolerna på det japanska badhuset.

Middag på Yasuragi hotell

När man bokar en övernattning på Yasuragi hotell ingår en 4-rätters middag. Menyn innehåller två förrätter, en varmrätt och en efterrätt. Man väljer vid bokningstillfället vilken meny man vill ha; japansk, klassisk eller vegansk. Jag och David valde båda klassisk meny, men eftersom jag är allergiskt mot fisk kunde jag byta ut sashimin mot en vegansk förrätt. Den andra förrätten var kycklingbollar med tryffel och ponzudipp, vilket var en riktigt härlig smakupplevelse!

skål med kycklingbollar och en skål med lax och sallad.

Varmrätt & efterrätt

Varmrätten i Yasuragis klassiska meny var bakad högrev med taresås och bakad lök. Såsen var riktigt god och lyfte fram smaken i köttet. Till efterrätt serverades hallonpannacotta med shisosorbet. Pannacottan var väldigt god i både smak och konsistens! Shiso (bladmynta på svenska) är en lite för örtig smak för mig, men David gillade den väldigt mycket.

högrev på tallrik.
glass och hallonpannacotta på tallrik.

Spahotellets frukostbuffé

Frukostbuffén på Yasuragi hotell serveras i samma sal som middagen. Här hittar du både klassisk frukostmat som yoghurt, bröd och pålägg – men även några japanska frukosträtter. Självklart finns nybryggt kaffe, och utbudet av tesorter är stort. Det allra bästa tyckte jag var att det fanns varm mjölk till kaffet! Det är superbra när man (som jag) tar så pass mycket mjölk i kaffet att det blir kallt om mjölken inte är varm! Fler hotell borde ta efter detta!

frukostsalen på yasuragi.
frukostbuffé på Yasuragi.
frukostbuffé på Yasuragi.

Efter en helg på Yasuragi Spa & hotell känner jag mig verkligen utvilad. Det var som att kliva in i en annan värld, där stress och digitala skärmar inte existerar. En ovanlig och underskattad upplevelse i våra ständigt uppkopplade liv. Man fick tid att leva i nuet och återhämta sig både psykiskt och fysiskt. Något vi alla borde lära oss att göra oftare.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.