Norrland, Sverige

Saker att göra i Höga Kusten – utflykter, aktiviteter & sevärdheter

Ska du på semester i Höga Kusten? Här kommer tips på roliga aktiviteter, utflykter och vackra platser att uppleva under din semester i Norrland!

Vandra uppför Skuleberget

Skuleberget är Höga Kustens stolthet, med sina 295 meter över havet och sin fantastiska utsikt! Du kan välja mellan olika vandringsleder, den populäraste heter Grottstigen. Vandring uppför Skuleberget tar 1,5-2 timmar och man går genom blandad skogsterräng som är bitvis brant. Väl uppe på Skuleberget belönas du med 180 graders utsikt över hav och öar!

utsikt över skuleberget på höga kusten
klättra uppför skuleberget i höga kusten

Klättra uppför Skuleberget

Om du vill testa på ett mer avancerat sätt att ta dig uppför Skuleberget kan du välja att klättra längs bergväggen. Det finns olika nivåer beroende på om du är nybörjare eller erfaren klättrare. Boka din guide och utrustning hos Via Ferrata.

klättrare uppe på skulebergets bergvägg i höga kusten.
Pressbild från Via Ferrata

Vandra i Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en unik skreva i Skuleskogens nationalpark, och är resultatet av ett berg som kluvits i två delar. Du tar dig till Slåttdalsskrevan genom att vandra från Skuleskogens västra eller södra entré. Från den västra entrén är det 6 km till Slåttdalsskrevan och från den södra är det 3,5 km. Vägen dit utgörs av träspång, skogsstig och lite brantare backar.

slåttdalsskrevan i höga kusten.
slåttdalsskrevan i höga kusten sett från nere i skrevan.

Njut av lugnet i fiskeläget Skeppsmalen

Skeppsmalen (uttalas Skeppsmaln) är ett gammalt fiskeläge i nordöstra delen av Höga Kusten. Här finns en vacker fyr, små söta fiskestugor, en restaurang och ett unikt surströmmingsmuseum! Du kan även ta med dig egen picknick till Skeppsmalen och avnjuta den på klipporna vid havet. Köp sedan med dig färsk fisk från den lokala, obemannade, fiskaffären – där du själv hämtar fisken du vill köpa och lägger pengarna i ett kassaskrin.

röda båthus och bryggor vid vattnet vid skeppsmalens fiskeläge.

Besök lantgården Bruksgodset

Den bästa lantgården i Höga Kusten är Bruksgodset. På denna gård finns idag ett café, en gårdsbutik, ett växthus och några bondgårdsdjur. Gårdsbutiken säljer hemmagjord keramik och ett av gårdens hus fungerar ibland som konstgalleri åt lokala konstnärer. Bruksgodset håller även quizkvällar, melodikryss och stickcafé.

bruksgodset lantgård.
stort växthus på gården vid bruksgodset.

Vandra i Skuleskogens nationalpark

Det finns flera vandringsleder i Skuleskogens nationalpark, med olika längd och terräng. Från nationalparkens västra entré kan du göra kortare vandringar till Långtjärnhällorna och Skrattaborrtjärn. Dessa vandringar är 1,2 km respektive 2,7 km enkel väg. Vill du göra en längre dagsvandring i Skuleskogen kan du istället fortsätta mot Slåttdalsskrevan. Kom bara ihåg matsäck och vatten!

vandringsled i skuleskogens nationalpark i höga kusten.

Klättra (och kryp) i Skallbergsgrottan

Letar du äventyrliga aktiviteter i Höga Kusten kan du åka till Skallbergsgrottan i Gideå. Denna naturliga grotta är nästan 8000 år gammal och hela grottsystemet är 230 meter långt. Man går först genom en 70 meter lång, och smal, skreva, för att sedan klättra in i Skallbergsgrottan. Garanterat den mest spännande aktiviteten i Höga Kusten! Det är dessutom helt gratis att klättra i Skallbergsgrottan!

david kryper i skallbergsgrottan i höga kusten.

Njut av utsikten från Varvsberget

Varvsberget ligger mitt i Örnsköldsvik man tar sig hit via bilvägen längs berget. Uppe på Varvsberget finns en restaurang med utsikt över Örnsköldsvik och havet. Tittar man mot andra sidan av Varvsberget har man utsikt över skogar och Veckefjärden. Ta en lunch eller middag här och njut av Örnsköldsvik från ovan!

utsikt över örnsköldsvik, sett från varvsberget.

Åk båt till Ulvön - Höga Kustens skärgård

Ulvön är en av de vackraste öarna i Höga Kusten, med sina faluröda båtmagasin och sitt träkapell från 1600-talet. Besök små butiker, fika eller ät på någon av Ulvöns restauranger och caféer – och missa inte att promenera uppför Lotsberget för att se ön från ovan! Man tar sig till Ulvön via båt från Köpmanholmen, Ullånger eller Docksta.

fiskehus på ulvön
utsikt över ulvön i höga kusten

Ät middag på restaurangen Linnéa & Peter

Vill du äta på en av de bästa restaurangerna i Örnsköldsvik ska du äta på Linnéa & Peter. Här serveras vällagad mat gjord på lokalproducerade råvaror. Linnéa deltog i Sveriges Mästerkock 2018, där hon slutade på en andra plats!

4 reaktioner på ”Saker att göra i Höga Kusten – utflykter, aktiviteter & sevärdheter

  1. Får man peta in en rättelse? 🙂 Det är en myt att Ronja spelades in i Slåttdalsskrevan. Vargklämman är i själva verket Kungsklyftan i Fjällbacka och Helvetesgapet ligger på samma plats som Mattisborgen låg, i Sörknattens naturreservat i Dalsland.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.