Australien

En annan sida av Whitsunday Islands!

För den som älskar kritvita sandstränder och turkost vatten kan Whitsunday Islands i Australien vara drömmen! Och det är det också, under en stor del av året. Men som det naturfenomen det är påverkas öarna såklart av väder och vind, precis som alla platser i världen. När vi gjorde en båtutflykt till denna ögrupp var det cyklonsäsong, vilken sträcker sig mellan mars-april. Så det är inte alltid solsken och idylliska vyer i Whitsunday Islands.

en annan sida av whitehaven beach i whitsunday islands.

Ta sig till Whitsunday Islands

Whitsundayöarna består av 74 öar, varav de flesta är obebodda nationalparker, men på fyra av dem finns några enstaka hotell och resorter. På fastlandet är Airlie Beach närmsta stad, och det är härifrån alla båtar utgår ifrån. Man kan göra en utflykt till Whitsundayöarna på en, två eller tre dagar, och man kan välja mellan att segla, åka katamaran, rafting eller jetboat. Det finns hur många olika företag som helst och det är sjukt svårt att välja i djungeln av utflykter!

Ni som följer bloggen vet att jag inte är något stort fan av att läsa broschyrer och välja mellan olika arrangörer… Men, vi lyckades ändå välja en utflykt (blev lite lättare när vi bara hade en dag till vårt förfogande), och dagen därpå bar det av!

Vädret var som sagt inte det bästa, för bara några dagar sedan hade en cyklon slagit till mot detta kustområde. Vid båthamnen i Airlie Beach var det dock soligt och fint när vi klev ombord. Vår båt var en katamaran kallad “Bullet” och dagen skulle inkludera snorkling, ett besök på Whitehaven Beach och en promenad upp till Hill Inlet, där man har den klassiska utsikten över sundet med en swirl av kritvit sandstrand och turkost hav.

hamnen i airlie beach.

Snorkling vid Whitsundayöarna

Första biten ut på havet gick bra, men snart började mörka moln torna upp sig på himlen och vinden tillta i styrka. Jag och David satt allra längst fram, vilket var både roligt (bästa utsikten!) och jobbigt (blev svinblöta när vågorna slog över båten!). Nåja, vår första aktivitet var ändå snorkling, så vi skulle ju bli blöta i vilket fall som helst.

Båten stannade i en skyddad bukt vid Hamilton Island, så vågorna var inte lika stora här. Sikten under ytan var dock inte jättebra, vilket berodde på cyklonen och allt regn som fallit den senaste veckan. Men vi såg ändå några rätt häftiga koraller och fiskar. Det vara bara för oss (d.v.s. vi och fiskarna) att slappna av och hänga med i vågornas gung, vilket var rätt najs! Se videon nedan för en liten inblick (och kom ihåg att ändra kvalitén till HD).

jag snorklar vid hamilton island vid whitsundayöarna.

Whitehaven Beach på Whitsunday Islands

Efter snorklingen bar det av mot Whitehaven Beach. Denna kritvita sandstrand ligger på Whitsunday Island, som är det största ön i ögruppen med samma namn. Sanden här är så finkornig att den gör små gnälliga ljud när man går barfota i den, och det är stor risk att de fina sandkornen tar sig in i elektronikprylar! Det rekommenderas därför att inte med sig sånt när man går i land. Ett tips är att bara använda GoPro, men om du verkligen måste ta den där snapen/instastoryn; se till att ha en dry-bag att förvara mobilen i resten av tiden!

Det var mulet när vi klev i land, men himlen såg ut att snart spricka upp. Vi hade på oss våra våtdräkter eftersom det fortfarande var “stinger-season” (manet-säsong) och om vi ville testa SUP var vi tvungna att ha dem på. Varken jag eller David hade testat SUP innan, men jag måste skryta med att vi båda var rena naturtalanger! Nä men seriöst, det är inte så lätt som det ser ut att hålla balansen och de flesta föll i vattnet, men vi höll oss stående hela tiden! Är det för sent att satsa på en karriär som SUP-proffs??!

utsikt över havet och stranden whitehaven beach vid whitsundayöarna.
utsikt från båten mot whitehaven beach vid whitsunday islands.
utsikt mot stranden och havet vid whitehaven beach.
jag paddlar SUP vid whitehaven beach på whitsunday islands.
jag paddlar SUP vid whitehaven beach.

Kritvit sand och turkost vatten

När vi paddlat in till stranden började solen titta fram och vi tog av oss våtdräkterna för att bada! Och vilket vatten alltså, det var riktigt varmt och klart – trots det tidigare ovädret! Den kritvita sanden bländade och blev härligt varm av solen. Vi kunde ha stannat här för resten av dagen. Men snart var det dags för lunch som serverades på båten, så vi gick ombord igen och njöt av hemmagjord salladsbuffé som besättningen fixat åt oss. Efter maten åkte vi sedan vidare mot Hill Inlet Lookout – utsiktsplatsen där alla klassiska vykortsbilder tas över Whitehaven beach! 

utsikt mot stranden whitehaven beach vid whitsunday islands.
jag står i vattnet vid stranden whitehaven beach.
whitehaven beach på whitsunday islands.
jag står i vattnet vid stranden whitehaven beach.
jag och david på stranden på whitehaven beach i whitsunday islands.

Vy över Whitehaven Beach från Hill Inlet

Vi var rätt inställda (och förvarnade) på att utsikten över Whithaven Beach från Hill Inlet inte skulle se ut som på en vanlig, solig, dag. Jag var här för fem år sedan, och det var såå fin utsikt däruppifrån! Havet var då ljust turkost och swirlade ihop med den kritvita sanden! Det var bland de vackraste vyer jag någonsin sett! Vi räknade som sagt inte med detta idag, särskilt inte när vi visste att cyklonen och regnet gjort vattnet grumligt.

Vi gick i land på den norra delen av ön och promenerade genom skogen upp till träbalkongen vid Hill Inlet, varifrån man har den bästa utsikten över Whitsunday Island och Whitehaven Beach! Vi hade en väldigt tur, för just i denna stund tittade solen fram och lyste upp både himlen och havet – för att strax därpå försvinna bakom molnen igen.

utsikt över Norra whitehaven beach på whitsundayöarna.
North whitehaven beach på whitsunday islands.
jag tittar ut över whitehaven beach på whitsunday islands.
jag tittar ut över whitehaven beach i whitsunday islands.
utsikt över havet och stranden whitehaven beach vid whitsunday islands.
David tittar ut över whitehaven beach på whitsundayöarna.

Det vackra med att naturen är just naturlig

Även om Whitehaven Beach inte såg ut som det gör på perfekta foton på Instagram, så var det ändå otroligt vackert. Det kändes på något sätt mer äkta att se det såhär; en naturlig plats som anpassar sig efter väder och årstid, precis som alla platser på jorden. Platser ser inte alltid ut som på vykort eller Instagram, det är bara att acceptera. De kan såklart se ut så ibland, när väder, årstid och säsong (dvs. ej turistsäsong) går ihop i perfekt harmoni.

Men idag var det berömda sundet i Whitsunday Islands en mörkare, grönaktigare version av sig själv. Som en människa utan smink, med ofixat hår och myskläder. Jag gillade faktiskt den här versionen. Det kändes som ett bevis på att naturen bestämmer över sig själv, och att vi människor borde sluta ha så höga förväntningar på hur den ska se ut. Naturen ser ut som den gör i verkligheten, inte som den gör på foton. Det är därför man alltid ska uppleva den med sina egna ögon, istället för någon annans.

Oj vad djupt det blev nu, men jag kände att jag vill ge Whitsundayöarna lite upprättelse efter att ha hört många turister klaga på dess väder och vy. De kan stanna hemma då, om den naturliga naturen inte passar dem. 

North Whitehaven Beach - norra delen av den berömda stranden

Efter utsiktsplatsen gick vi ner till stranden, som alltså är “North Whitehaven Beach”. Tidigare när vi badade var vi på den södra delen av Whitehaven Beach. Nu hade solen gått i moln ordentligt och regnet började ösa ner. Vi tog skydd under ett träd – inte för att vi var rädda för lite regn, men jag var rädd om min kamera då jag dumt nog inte hade med varken fodral eller dry-bag.

north whitehaven beach på en annan sida av whitsunday islands.

Efter denna regnskur bar det av hemåt igen. Jag och David satt fortfarande längst fram i båten, och vågorna kastades upp på oss minst lika mycket som tidigare. Men nu var vi redan blöta, så det spelade ingen roll den här gången heller… 

Vi var supernöjda med dagen, som hade innehållit både fysiska aktiviteter, god mat och vackra vyer! Jag tycker verkligen att man ska göra ett besök i Whitsunday Islands om man befinner sig i, eller i närheten av, Airlie Beach. Tänk bara på att det inte alltid ser ut som på proffstagna foton, särskilt inte om ni åker under cyklon-säsongen, men det är en fantastisk plats ändå – på sitt egna unika och naturliga sätt!

8 reaktioner på ”En annan sida av Whitsunday Islands!

 1. Vi hade inte heller någon väldans tur med Whitsundays, just det året slog en hiskelig orkan nämligen till med värst kraft just över öarna och Airlie Beach, någon vecka före jag skulle dit. Korallreven var förstörda och vattnet supergrumligt. Ni hade väldigt klart vatten i jämförelse 😉

  1. Nej vad typiskt!!🙁 Särskilt hemskt när det förstör korallreven också! Ja, man kan ju inte alltid förvänta sig kristallklart vatten, men det är ju roligt om man i alla fall ser nånting under ytan!😊 Är ju tyvärr sånt som händer och man får göra det bästa av situationen, men jag förstår att det var frustrerande för er! Ni får åka dit igen nästa gång ni är i Australien!🙂

 2. Håller verkligen med dig i det du skriver om att man inte kan förvänta sig att det ska se ut som på Instagram. Ser fantastiskt ut i Whitsundays även i gråväder. 🙂 Tycker du att det räckte med en dags segling där eller vad hade man mer fått se på en flerdagarstur? Och hur var Airlie Beach att hänga i?

  1. Ja, alla väder har verkligen sin charm! 🙂
   Jag tycker att det räckte med en dag, det är White Haven Beach som är ”huvudattraktionen” och den hinner man både besöka och se från utsiktsplatsen på en dagsutflykt. Olika arrangörer kan nog göra lite olika saker dag på 2, men jag tror att man besöker fler av Whitsundayöarna och snorklar på fler ställen.

   Arlie Beach är inte någon jättestor stad, och det finns ingen bra badstrand där. Det finns dock många hostels och barer, samt en allmän utomhuspool, men staden är mest ett utgångsläge för att besöka Whitsundayöarna. 🙂

  1. Ja, Whitsundayöarna är fantastiska i alla väder!😀☀️🌥🌧 Det var faktiskt rätt kul att få se dem från en annan, mörkare, sida när jag redan sett dem i strålande solsken en gång😊

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.