Inför resan, Musik & film

Boktips: 14 böcker att läsa på resa

Att läsa på resa är bland det mest avkopplande som finns. Och att läsa böcker om resor på resa är dessutom ännu roligare. Dröm dig bort till outforskade destinationer och få inspiration om vart du kan åka härnäst. Här ger jag mina bästa tips på böcker till resan. Men observera: det går faktiskt lika bra att läsa dem i din egen hängmatta, solstol eller soffa hemma i Sverige! 😉

The Yellow Envelope

Kim Dinan
the yellow envelope

Kim är trött på att leva i “ekorrhjulet” och övertalar sin man att de ska säga upp sig från sina jobb, sälja huset och bege sig ut på en lång resa. Precis innan de ger sig av får Kim ett gult kuvert av hennes förre chef, innehållandes 1000 dollar. Den medföljande instruktionen är att de ska ge bort pengarna under resan. Kim får även tre riktlinjer: “Övertänk inte, dela dina erfarenheter, och känn dig inte pressad att ge bort allt”.

Den två år långa resan går bland annat genom Ecuador, Peru, Nepal, Indien och Bali. Kim och hennes man möter underbara människor, men stöter även på problem – både reserelaterade och sinsemellan.

Perfekt sommarläsning för den som drömmer om ett break från vardagslivet!

The Beach

Alex Garland

Filmversionen med Leo DiCaprio i huvudrollen gjorde succé världen över i början av 2000-talet. Har du, som jag, sett den X antal gånger kanske det är dags att läsa historien bakom. Boken ger en mer detaljerad skildring av den unge amerikanen Richard, som under sin backpackerresa i Thailand får tag i en karta över en gömd paradisö.

Till en början verkar ön vara ett riktigt paradis – med en härlig vit sandstrand. Men snart börjar allt mer hemska saker att hända, vilket får Richard att ifrågasätta hans beslutsamma val att ta sig hit.

En bok att läsa på backpackingresan genom Sydostasien – eller på stranden!

Wild

Cheryl Strayed
boken wild om vandring i usa

Gillar du vandring och hitta-sig-själv-resor? Då måste du läsa denna bok om 26-åriga Cheryl, som efter en rad jobbiga händelser bestämmer sig för att vandra The Pacific Crest Trail, som går längst hela USA:s västkust. Vägen är dock inte enkel och hon stöter på både fysiska och psykiska motgångar. Cheryl har ingen som helst erfarenhet av vandring, utan drivs helt och hållet av sin egen vilja.

En riktigt peppig girlpower bok – som dessutom är baserad på författarinnans eget liv. Får en att vilja dra på sig vandringskängorna medsamma!

The Lost City of Z

David Grann

Baserad på en verklig historia om upptäcksresaren Percy Fawcett, som i början av 1900-talet ger sig iväg för att hitta en gömd stad djupt inne i Amazonas djungel. Förutom vilda djur och ogenomtränglig djungel stöter Percy och hans kompanjoner på olika inhemska stammar, som ibland är vänliga och ibland inte.

En spännande bok med riktig Indiana Jones-känsla! Får dig att genast vilja åka till Sydamerika för att uppleva Amazonas outforskade områden!

Beautiful Ruins

Jess Walter

Året är 1962 och en vacker amerikansk skådespelerska anländer till en liten italiensk kustby. Hon fångar genast uppmärksamheten hos den unge italienaren Pasquale, som driver ett hotell på ön.

I bokens andra kapitel har vi plötsligt hoppat 50 år fram i tiden, och befinner oss i nutida Hollywood! Här får vi följa Claire, som är assistent åt den berömda filmproducenten Michael.

Denna bok bjuder på romantik, satir och överraskningar. Något för hängmattan eller Italiensemestern kanske?

13 Little Blue Envelopes

Maureen Johnson
13 envelopes

Sjuttonåriga Ginny får ta emot 13 blå kuvert, som hennes moster lämnat efter sig vid sin bortgång. Ginny får enbart veta att hon ska ge sig iväg på en lång resa och att kuverten ska guida henne under resans gång. Hon får inte öppna nästa kuvert förrän hon slutfört uppgiften, eller nått destinationen, som stod i föregående kuvert. 

Hennes moster har även gett henne fyra regler att följa: Hon får inte ta med sig mer saker än vad som ryms i en ryggsäck, hon får inte ta med sig något språklexikon, inte någon elektronik och inte några extra pengar.

En spännande ungdomsbok om den första långresan. Får dig att vilja (och våga) resa solo!

Robinson Crusoe

Daniel Defoe

De flesta har hört talas om Robinson Crusoe, men väldigt få har faktiskt läst boken. Gör det till ditt mission i sommar (eller på resan) att läsa en av de mest klassiska reseberättelserna som någonsin skrivits. Den kommer mest troligt väcka din upptäckarlust och få dig att vilja besöka öde öar! Dessutom finns den numera i pocket, så du behöver inte oroa dig för att belasta packningsutrymmet!

Eat, pray, love

Elizabeth Gilbert
eat pray love

Eller ”Lyckan, kärleken, och meningen med livet” som den heter på svenska. Vem har inte sett filmen med Julia Roberts i huvudrollen och drömt sig bort till Italien, Indien och Bali? *Räcker upp handen*. Få den mer detaljrika berättelsen genom att läsa boken! Detta är något för dig som hellre läser lättsamma böcker än dystra deckare. Man blir glad, varm och lycklig av att läsa den! En riktig feel-good-klassiker, helt enkelt!

Flyga Drake & Tusen Strålande Solar

Khaled Hosseini
flyga drake

Två böcker som utspelar sig i krigshärjade Afghanistan.
I Flyga Drake får vi följa Amir, som är uppvuxen i ett rikt hem men söker sin fars bekräftelse. Amirs bästa kompis Hassan, vars pappa jobbar åt Amirs pappa, tillhör hazarerna medan Amirs familj är pashtuner. Under en drakflygartävling förändras deras vänskap för alltid.

I Tusen Strålande Solar får vi följa Mariam och Laila, som blivit bortgifta till samma, våldsamma, man. De två kvinnorna får en stark mor-dotter relation och hjälper varandra att ta sig igenom svårigheterna; både de personliga, men även kriget i Afghanistan.

P.S I love you

Cecelia Ahern

Även denna bok är kanske mer känd som film, med Hilary Swank i huvudrollen. Berättelsen handlar om hur Holly bearbetar sin mans bortgång i cancer. Innan hans död förberedde han i hemlighet brev som Holly regelbundet får tar emot efter hans bortgång. Breven tar Holly till Irland där hon både upplever minnen och får en nystart i livet.

Vackert, sorgligt och romantiskt. Varning för tårar och en extrem längtan till den irländska landsbygden!

På väg

Jack Kerouac
på väg

En berömd amerikansk klassiker från 1957, med författaren själv i huvudrollen (under pseudonym). Sal och hans kompis Dean liftar från New York till Kalifornien och sedan vidare till Mexiko. Denna bok är föregångaren till alla nutida road trip-berättelser; om att ge sig iväg på obestämd tid, utan att veta vart man ska eller vad som kommer att hända.

Originalversionen censurerades dock av bokförlaget då den ansågs innehålla osmakliga ämnen om sex, droger och annat som inte föll redaktören i smaken. Orignialversionen kom inte ut förrän 2007, och 2016 på svenska. Nu kan man äntligen läsa om vännernas road trip genom USA – precis som Jack själv skrev den!

Anne Franks Dagbok

Anne Frank
anne franks dagbok

Det behövs nog ingen vidare introduktion för denna bok. Detta är Anne Franks egen skildring av livet som jude under Andra Världskriget, blandat med hennes personliga tonårstankar. Anne och hennes familj levde gömda i en väns hus under en lång tid, innan de blev hittade och förda till olika koncentrationsläger.

Ett fruktansvärt öde för så många oskyldiga människor, men så viktigt att veta, förstå och aldrig glömma. Denna bok kan kännas tung, men måste läsas någon gång i livet. Läs den innan du besöker något koncentrationsläger, för ökad förståelse.

Tid

Alex Schulman & Sigge Eklund
tid bok

En delvis djup, delvis filosofisk bok om tid. Vad innebär tid för olika människor? Hur förändras vi av den? Och lever vi verkligen i kronologisk ordning? Hur flummigt det än låter så är denna bok faktiskt ganska lätt att sätta sig in i och förstå. Eller snarare förstå att man inte förstår. Okej, nu blev det flummigt ändå.

Min poäng är att tid är ett väldigt intressant fenomen att fundera kring. Särskilt på resor. Tiden före resan, tiden under resan och tiden efter resan innebär alltid olika saker och olika känslor. Läs den, det är värt den tiden.

8 reaktioner på ”Boktips: 14 böcker att läsa på resa

  1. Vilken blandning! Inte bara glättigt och lätt där. Fast det är klart, man kan ju vilja ha något som berör lite mer även då det är semester. Tack för tipsen.

    1. Ja precis, den är riktigt bra! Har med den i mitt inlägg med filmtips!😉 Haha, så kan det vara, tur att det finns böcker för alla smaker!😄

  2. Tack för tipsen! Jag tror inte att jag har läst någon av böckerna, möjligtvis Anne Franks dagbok för många år sen.

    1. Varsågod 🙂 Ja, Anne Frank är en av de mer kända böckerna i listan, men kul att det var många som du inte läst ännu. 🙂 Återkom gärna med vad du tyckte sen när du läst någon av dem. 🙂

  3. Många intressanta boktips 😊 Under senaste resan läste jag Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker. Utspelas huvudsakligen i Burma och jag tyckte den var såå fin 😊👍

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.