Stockholm, Sverige

Sigtuna: en sommaridyll likt en Astrid Lindgren-saga

Sigtuna är en av Sveriges äldsta städer, vilket man kan ana när man går genom stadens centrum. Huvudgatan är smal, med inslag av kullersten, och här står de gamla trähusen tätt. Sigtuna är en kontrast till närliggande Stockholm och Uppsala, och för tankarna till en Astrid Lindgren-saga. Kom hit över dagen eller helgen; för att fika, bada, åka båt – och bara njuta av denna idylliska sommarstad.

trähus i sigtuna centrum
hamnen i sigtuna

Sveriges äldsta stad

Sigtuna grundades år 970, och påstås därmed vara Sveriges äldsta stad. På en runsten från 1000-talet har staden benämnts som Sihtunum. Denna runsten finns att beskåda på Sigtuna museum, som ligger i ett rött trähus i ena änden av huvudgatan. De hus som nu utgör Sigtuna centrum byggdes från mitten av 1700-talet till tidigt 1900-tal.

sigtuna centrum huvudgata
sigtuna museum
museum i sigtuna centrum
sigtuna centrum
huvudgatan i sigtuna centrum
gammaldags telefonkiosk

Mysiga caféer i historiska miljöer

Det finns gott om mysiga caféer i Sigtuna och ett av de populäraste är Tant Brun. Caféet ligger i en röd trästuga från 1600-talet, som troligen är det allra äldsta huset i hela Sigtuna. Stugan är del av en gård bestående av flera hus, vars gemensamma trädgård har förvandlats till sittplatser för kaffesugna gäster.

cafe tant brun ingång
cafe tant brun i sigtuna

Inne i Tant Bruns kaffestuga är det lågt i tak, vilket hålls uppe av rejäla timmerstockar. Man känner verkligen att detta är en riktigt gammal byggnad. På menyn finns hembakade pajer, bullar och gammaldags kakor. Kaffet serveras i en kopparkanna; något som tillför ytterligare känsla av att ha rest genom tiden. Missa inte en fika på Tant Brun under ditt besök i Sigtuna.

bord och stolar på cafe tant brun
fika på cafe i sigtuna

6 reaktioner på ”Sigtuna: en sommaridyll likt en Astrid Lindgren-saga

    1. Tack snälla! Ja, då är det på tiden nu, denna sommar är ju dessutom en perfekt sommar för Svemester!😀☀️

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.