Tonga

En tongansk afton med tvist!

Efter vår promenad i byn arrangerades en tongansk afton med middagsbuffé på vårt hotell. Nu tänker kanske någon “Jaha, det är en sån där typisk kväll som alla hotell ordnar för sina nyanlända turister”. Nähädu, säger jag då, för denna afton går av stapeln varje vecka, oavsett antalet turister. Faktum är att omkring 95% av gästerna var tonganer. Vi var runt 200 personer i hotellets restaurang och endast 6 av oss var turister. Huruvida 6 av 200 blir 5% låter jag vara osagt, men ni förstår min poäng.

Detta var alltså egentligen en kväll för the locals att träffas och umgås i samband med god mat och underhållning. Det serverades en buffé med en mängd tonganska rätter, såsom Lu Pulu (köttfärs & kokosmjölk inlindad i taro-löv), Ota Ika (rå fisk i kokosmjölk) och Lo’i Feke (bläckfisk i kokosmjölk). 

Det fanns även rätter som kan tyckas vanligare för oss västerlänningar, såsom sötpotatis, potatissallad (midsommarfeeling!), panerad kyckling och helstekt gris. Ingen av dessa serverades med kokosmjölk.

Fotot på min överfyllda tallrik ser varken gott eller vackert ut, men ni vet ju hur man blir på bufféer; skopar upp olika grytor och lägger allt på hög. Jaja, detta är ju ingen matblogg som tur är.

Alla dessa godheter förtärdes alltså i samband med underhållning. Som inledning spelade och sjöng två män tongansk “hissmusik” på gitarr och synt, med inslag av engelska i mellansnacket. Sedan klev en stor tongansk man upp på scenen för att leda aftonbönen, innan vi fick ta för oss av buffén. Har aldrig sett skymten av en aftonbön på Mallis eller Grancan.

Denna genuinitet är anledningen till att jag gillar denna kulturella afton så sjukt mycket mer än andra tillgjorda, uppsnofsade turistshower som de flesta hotell har. Men, såklart skulle det också bjudas på liite show! Även tonganer gillar ju en bra show! Först klev en nioårig(!) tjej upp på scenen och rev av en hejdundrande grym version av Halleluja (Molly Sandén släng dig i väggen!).
Sedan kom ett gäng killar upp, klädda i traditionsenliga kläder med palmblad lindade runt vrister och handleder. “Jaha, nu blir det den klassiska ‘visa-turisterna-vår-inhemska-dans-och-musik’ “, tänkte jag. “Vänta lite så ska du få se!”, sa den Gud vi just bett aftonbön till. Och ja, det var klassisk tongansk dans, men verkligen inte den typ av klassisk som jag förväntat mig! De körde tongansk dans till moderna låtar, som “Classic” med MKTO. Snacka om att vi blev överraskade! Så kul att se mixen av traditionellt och modernt!

4 reaktioner på ”En tongansk afton med tvist!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.