Filippinerna

Snorkling med havssköldpaddor vid Balicasag

Nu har vi förflyttat oss till den lilla ön Panglao, som genom en bro är ansluten till huvudön Bohol. Idag gick vi upp med tuppen, bokstavligt talat; det bor en tupp runt knuten som börjar tjuta 05.30! Solen var på väg upp och vi skulle ut på en snorkelutflykt, som av någon anledning behövde påbörjas klockan 05.45! Jag är rätt förtjust i mornar så jag klagar inte i vanliga fall, men vi hade suttit uppe så länge igår att även jag kände viss ångest när klockan ringde.

När vi kommit ombord på båten inleddes utflykten med delfinspaning. Vår chaufför gjorde ett tappert försök att hitta djuren långt ute på havet där inga andra båtar fanns, men vek tillslut av mot den stora båthopen som samlats kring någonting som verkade misstänkt lik delfiner. Vi tyckte att vi kanske inte hade behövt ge oss in i smeten vi också, men det var rätt svårt att kommunicera med chauffören och hans kompanjon. Så vi såg en grupp delfiner hoppa omkring där bland båtarna innan de försvann ner i djupet. Tur att ingen båt kan följa efter dem dit ner i alla fall. Förhoppningvis tycker delfinerna att det ändå är lite kul att leka bland alla båtar.

Balicasag – en paradisö utanför Panglao

Vi gav oss ganska snart vidare till ön Balicasag, en liten rund paradisö där det inte finns mycket annan än en lunchrestaurang för turister på tur. I vattnet runt Balicasag finns dock stora korallrev som bland annat är hem till havssköldpaddor. Vi fick hoppa i och snorkla med dem, vilket visade sig vara en riktigt häftig upplevelse! Här såg vi tre sköldpaddor harmoniskt glida förbi oss, ibland höll de till långt nere på botten och ibland uppe vid ytan. Efter snorklingen gick vi i land för lunch, men klockan var bara 8 så vi nöjde oss med varsin fruktshake. Lunchen fick sedan bli de snacks vi hade med oss på båten.

sköldpadda utanför balicasagjag snorklar utanför balicasag

Kristallklart vatten och massor av sköldpaddor!

Efter shaken åkte vi till en annan närliggande snorkelsite där djupet var lite grundare och vattnet klarare. Här såg vi så många som 6-8 sköldpaddor, tror jag i alla fall, jag tappade räkningen! De är så fantastiskt fridfulla och graciösa djur, och ser ut som om de inte har ett enda bekymmer. Tills det kommer en idiotisk snorklare och högljutt plaskar förbi dem, jagar dem eller försöker röra vid dem.

Vi var ensamma vid det första stället, men vi hade ett franskt par med på båten som var heeelt galna. När jag simmade på lagom avstånd från en sköldpadda, och filmade lugnt och försiktigt för att inte skrämma den, kom den franska tjejen och plaskade förbi i full fart, korsade mig och min video för att hon skulle få en närmare bild av sköldpaddan med sin egen kamera. I.d.i.o.t. Detta hände inte bara en gång, så vi blev rätt less. Både för vår och djurens skull.

På det andra stället var det dessutom andra turister. När en sköldpadda, helt av egen vilja, simmade rakt mot David, som filmade, kom en turist och korsade med buffliga, plaskande rörelser precis mellan dem så att sköldpaddan blev skrämd och vände om. Hur tänker folk??! Jag och David blev så irriterade att vi bestämde oss för att lämna både sköldpaddor och turister bakom oss och snorkla åt ett eget håll. Det visade sig vara en bra idé, för efter en stund såg vi en ensam sköldpadda som vi fick iaktta helt ostört, och den fick gräva i botten helt ostört och simma exakt dit den ville. Sköldpaddor ignorerar oss om vi inte stör dem. Det är fantastiskt att se dem simma, gräva, äta maneter eller vad de nu har för sig, men låt dem göra det ifred.

sköldpadda utanför panglaojag snorklar utanför panglao

Båtpersonalen kan vara ganska påstressande och vilja att man ska hoppa i vattnet så fort de får syn på en sköldpadda. Då gäller det att hålla sig lugn, få ordning på mask och snorkel, och sedan försiktigt kliva ner i vattnet. Annars blir det kanske att man plumsar ner och både skrämmer sköldpaddan och förstör upplevelsen för andra turister.

Vi fick i alla fall några härliga videor på sköldpaddorna! Vid ett tillfälle såg vi till och med tre stycken på samma gång! Kolla in filmen här nedan (och kom ihåg att ändra kvalitén till HD)! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.