Gdansk

Rådhusets klocktorn & Historiska museet i Gdansk

Utsikt och vackra vyer är något man aldrig kan få för mycket av på resor. Under en weekend i Gdansk kan man njuta av fågelperspektivet från både Mariakyrkans och rådhusets klocktorn.

De båda klocktornen står endast 200 meter från varandra, men utsikten skiljer sig ändå åt. Det kostar runt 20 kronor respektive att gå upp i tornen. Om du letar efter saker att göra i Gdansk är det lätt värt att besöka båda! Man kan, som sagt, aldrig få för mycket utsikt.

Rådhusets klocktorn ligger precis vid stora torget i Gdansk och bjuder på en fantastisk utsikt över de två huvudgatorna Dluga och Piwna. Man har även en perfekt vy över hela Mariakyrkan, vilken (såklart) inte går att se från kyrkans egna klocktorn. Personligen tycker jag att rådhuset är den bästa utsiktsplatsen i Gdansk.

mariakyrkan sett från rådhusets klocktorn
utsikt över centrala gdansk
utsikt från gdansk rådhus

Historiska museet i Gdansk

Rådhuset är numera hem åt Gdansk historiska museum. När man köper biljetter kan man välja om man enbart vill besöka museet, klocktornet eller båda. Vi valde båda.

Det historiska museet har tre våningar och det finns oväntat mycket att se. På första planet finns en nyare utställning om musik och instrument. Här finns bland annat gitarrer från kända artister, varav de flesta var de flesta från Polen – så vi gick igenom det rummet rätt snabbt.

Går man ut på museets innergård och in genom en annan port, kommer man till de äldre historiska delarna. Dessa var mer intressanta. Här finns stora målningar från alla tidsepoker och möbler som ägts av kungar och drottningar. Många dörröppningar, trappor och tak är i original, och otroligt detaljrika.

rum med målningar av kugnar

Lägg pussel på museet

En av museets guldkorn är spiraltrappan i mörkt trä, vars stomme är skapad från en enda stam. Rummet bredvid har en ståtlig eldstad och en gigantisk takmålning, full av snirkliga krumelurer, änglar, enhörningar och blommor. Gillar man historia och vacker inredning är Gdansk historiska museum verkligen The Place To Be.

Det var väldigt lugnt när vi besökte museet, vilket gjorde att vi kunde strosa runt i lugn och ro. Har man lust kan man sätta sig ner och lägga ett pussel i salen med det målade taket. Pusslet föreställer själva taket, så man måste leta reda på alla detaljer för att lyckas.

spiraltrappa i mörkt trä i gdansk
kakelugn i vitt och guld på museet
takmålning i blått och guld på gdansk historiska museum
enhörningar i takmålning på gdansk museum
sandra lägger pussel på gdansk museum
lägg pussel på gdansk historiska museum

Missa inte rådhusets klocktorn och det historiska museet när du besöker Gdansk. Två av de bästa aktiviteterna i staden enligt mig.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.