Norrland, Sverige

Semester i Sverige: 5 vackra platser att besöka i Norrland

Hundberget, Älvsbyn

Den lilla byn Älvsbyn ligger väster om Piteå och Luleå, och innehar en av de vackraste utsiktsplatserna i Norrbotten. Hundberget ligger längs Midnattssolsvägen (väg 374) och där uppifrån har du en fantastisk utsikt över Piteälven, Älvsbyns samhälle och de omslutande bergen. Parkera vid Hundbergets fot och promenera 15 minuter uppför skogsstigen på bergets sida.

utsikt från hundberget
hundberget i älvsbyn

Ulvön, Örnsköldsvik

Surströmmingens hemvist, men Ulvön är en besöksvärd ö även om du inte är förtjust i konserverad fisk. Här ligger faluröda båtmagasin på rad längs vattnet och huvudgatan kantas av små butiker, caféer och museum. Ta en promenad uppför Lotsberget för en picknick med utsikt. Här uppe finns en kiosk för den som glömt matsäcken. Besök Ulvöns träkapell från 1600-talet eller lyxa till det med en natt på Ulvöns hotell. Du tar dig hit via båt från Köpmanholmen, Ullånger eller Docksta.

fiskehus på ulvön
utsikt över ulvön i höga kusten

Grodkällan på Slengmyren, Auktsjaur

Ett utflyktsmål för dig som vill ha lugn och ro i den norrländska naturen. Denna smaragdgröna källa ligger på en myr ca 8 km norr om Auktsjaur. Källan gör sig bäst när det är soligt och vindstilla, då ser man 3 meter ner till botten genom det kristallklara vattnet. Här finns ett vindskydd av timmer och en liten eldstad.

Ta dig hit genom att köra väg E45 förbi Auktsjaur, vik sedan av mot Lomträsk. Efter 4 km finns en skylt mot källan. Parkera längs vägen, sedan är det 10 minuters promenad på spångar över myren.

grodkällan på slengmyren
spång över slengmyren i lomträsk

Skuleberget, Kramfors

3,5 mil söder om Örnsköldsvik ligger det 296 meter höga Skuleberget. Det finns några olika vägar att vandra upp till toppen, men den populäraste är Höga Kusten Stigen som är 2,5 km lång. Stigen kan vara bitvis brant, men det finns oftast räcken eller rep att hålla sig i. Väl uppe belönas du med en makalös utsikt över hav, berg och öar. Man ser faktiskt ända till Ulvön! Vanligtvis kan man även ta linbana upp- och nedför berget, men denna kommer att renoveras under sommaren 2019.

utsikt över skuleberget på höga kusten
klättra uppför skuleberget i höga kusten

Storforsen, Älvsbyn

Europas längsta fritt fallande fors hittar du i i Vidsel, Älvsbyns kommun. Storforsen är 5 km lång och fallhöjden är 82 meter. Du kan promenera på en träspång vid forsens sida med start vid Storforsens hotell. I naturreservatet finns även flera naturliga pooler där man kan bada, hoppa från klippor eller åka naturlig vattenrutschkana. Ta med matsäck för en picknick på klipporna, eller grilla vid någon av Storforsens grillplatser. Här finns även restaurang, café och en hantverksbutik.

storforsen i älvsbyn
storforsens naturreservat

Det finns otroligt många fler vackra platser och sevärdheter i Norrland, kanske har du några favoritställen som du vill dela med dig av? Skriv gärna en kommentar och berätta!

4 reaktioner på ”Semester i Sverige: 5 vackra platser att besöka i Norrland

  1. Det finns så otroligt mycket fint att se i Sverige!
    Vi försöker nu under sommaren att upptäcka mer i vår närmiljö, jag är uppriktigt förvånad över hur många vackra stränder vi har i kommunen 🙂

  2. En annan plats vi har här är häxberget. Där fängslades Det är den mest ökända platsen i Sverige när det pratas om häxprocesser.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.