Stockholm, Sverige

Wenngarns Slott & dess storslagna trädgård

Wenngarns slott ligger ca 4 km norr om Sigtuna och uppfördes 1670 av greve Magnus Gabriel de la Gardies. Den ståtliga byggnaden har genom åren bland annat varit alkoholistanstalt och bostad åt landshövdingar, men är idag ett statligt byggnadsminne.

På första våningen finns ett mysigt café med tillhörande shop, och våningarna ovanför har flera vackra salar som hyrs ut för diverse tillställningar. Vid vårt besök var det en konstutställning på andra våningen och ett teatergenrep på den tredje.

wenngarns slott i sigtuna
innuti wenngarns slott

Wenngarns slottsträdgård

Går man rakt genom det lilla caféet på första våningen kommer man ut till Wenngarns slottsträdgård. Där möts man av en magisk vy över både planterade träd och en stor skog i bakgrunden. En stentrappa leder ner till en grusgång, vilken i sin tur leder genom den prydligt planterade trädallén. Jag, som inte alls visste att det fanns en slottsträdgård, blev riktigt överraskad av denna enastående vy. Den för tankarna till ett Sydeuropeiskt citrusplantage.

slottsträdgården vid wenngarns slott
wenngarns slott trädgård
jag på trappan vid wenngarns slott

Café och grönområden

Precis intill Wenngarns slottsområde finns ännu ett litet café. Det ligger i en röd trästuga längs vägen som leder mot slottet. Här finns även en stor grön allmänning som är perfekt för picknick, lekar eller drakflygning! Till Wenngarns slott tar man sig enklast via bil, och det är ett perfekt utflyktsmål för den som vill göra lite sightseeing runt Sigtuna!

röd stuga vid venngarns slott

2 reaktioner på ”Wenngarns Slott & dess storslagna trädgård

  1. Oj så vackert!
    Det finns så många ställen i Sverige som jag inte visste fanns – detta är ett sånt ställe 🙂 Tack för tipset!

    1. Ja visst är det fint!😍 Sverige har så många vackra platser och byggnader! Det känns på nåt sätt ganska skönt att bara få resa inom Sverige denna sommar, då tar man sig tid att utforska vårt vackra land!😊

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.