Nya Zeeland, Sydön

Simning med vilda delfiner i Marlborough Sounds!

Djur möter man bäst i det vilda! Jag är inget fan av zoo, men möter gärna djur i sanctuaries – eller som denna dag: i deras egna miljö, på deras egna villkor! Denna dag skulle vi simma med delfiner i Marlborough Sounds!

Vi valde att åka med E-Ko Tours i Picton, en seriös turarrangör där guiderna är utbildade för djurens (och vår, antar jag) säkerhet. Vår guide var marinbiolog och extremt kunnig om delfiner och den miljö de lever i.

Guiden berättade att det finns fyra sorters delfiner i Marlborough Sounds; flasknosdelfiner, mörkdelfiner, sadeldelfiner och späckhuggare (Ja, späckhuggare är en delfin om än en gigantisk sådan).

Efter en genomgång om vett och etikett klev vi ombord på båten som sedan tog oss ut genom sundet. Nu började spaningen efter dessa magnifika däggdjur! Vår guide spanade med en kikare medan vår chaufför berättade om Marlborough Sounds historia och utveckling.

Vi såg olika sorters fåglar, en pälssäl och en söt liten blå pingvin som simmade omkring precis framför båten! Inga delfiner ville dock visa sig än. Vi åkte vidare och efter en stund skymtade vi små svarta prickar röra sig i vattnet några hundra meter framför oss; nu hade vi hittat en grupp flasknosdelfiner!

När vi körde närmare började de komma mot oss i full fart – och det är verkligen ingen myt att delfiner gillar att leka! De hoppade, kastade sig och jagade både varandra och vår båt!

Vår guide hade dock uppmärksammat att denna flock hade små ungar med sig, så vi fick inte hoppa i vattnet med dem. När vi kom närmare såg vi de små delfinerna hoppa efter sina mammor. De hoppade inte lika högt eller lika smidigt, men de var fruktansvärt söta!

säl på land vid marlborough sound.
delfiner hoppar i marlborough sound.

Vi körde vidare och efter en stund delade gruppen på sig; mammorna med ungarna simmade åt ett håll och de övriga vuxna åt ett annat. Nu fick vi hoppa i vattnet. 

Vattnet var riktigt kallt (det är ju trots allt höst här nu!), men våtdräkten började snart värma. Sikten var inte den bästa, men vi såg i alla fall några meter framför oss. Om ni någon gång simmat med delfiner vet ni att de lockas av roliga ljud – inte av att se ett gäng turister plaska omkring i vattnet. Så vår guide uppmanade oss att sjunga, lalla, tjuta eller på något annat sätt ge ifrån oss ett högt, flödande, ljud.

Jag vet inte om det var vår intressanta skönsång, eller om delfinerna bara ville kolla in varifrån det hemska oljudet kom, som fick dem att simma mot oss – och precis under oss – men oavsett vilket är jag glad för det!

delfiner i marlborough sound.
delfin simmar i havet i marlborough sound.
delfin simmar i havet i marlborough sound.

Efter en stund simmade delfinerna vidare, och vi klättrade tillbaka upp i båten och värmde oss i solen. Vi beundrade dem från avstånd ovanför ytan ett bra tag, innan de kom tillbaka och var intresserade av oss igen.

Vi hoppade i vattnet igen, och de simmade under oss även denna gång. De var dock inte intresserade av att stanna särskilt länge nu, så vi klev ganska snart upp på däck igen. Det var dock minst lika häftigt att se dem ovanför ytan! De var ständigt i närheten av oss, men överraskade ibland med att dyka upp riktigt nära – hoppandes i vågorna från vår båtmotor.

4 reaktioner på ”Simning med vilda delfiner i Marlborough Sounds!

  1. Dessa underbara djur💙! När vi var på Sanibel Island i Florida, kom det ett gäng delfiner som simmade väldigt nära oss i en lång stund. Jag och barnen var helt överlyckliga/ Pernilla

    1. Åh det lät magiskt!😍 Älskar när de gör sådant av egen fri vilja! Ja, de är verkligen underbara djur!💙

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.