Australien

Överraskande djurliv under Byron Bays yta!

För fem år sedan tog jag mitt Open Water dykcertifikat vid Stora Barriärrevet i Cairns, här i Australien. Eller, jag tog halva certifikatet i Cairns i alla fall, eftersom det kom en stor cyklon som gjorde havet stormigt och grumligt, och vi var tvungna att avbryta vårt dyk efter bara 20 minuter. Jag slutförde min certifiering i Malaysia, men har ända sedan dess velat komma tillbaka hit till Australien och gör om mitt dyk i Great Barrier Reef.

Enda problemet var att det var drygt 4 år sedan jag sist dök. Det var i Grekland och jag fick en panikattack när jag skulle ner under vattnet. Jag har inte riktigt vågat mig på att dyka igen sedan dess, eftersom jag varit rädd att det ska hända igen. Men nu skulle det bli av! Jag hade nu tänkt göra ett ordentligt dyk i Stora Barriärrevet, men kände att det vore skönt att mjukstarta med ett dyk på ett mindre ställe, för att sätta mindre press på mig själv.

Jag valde därför att göra ett så kallat “refresh dive” i Byron Bay. Ett refresh dive innebär att man får en timmes genomgång i pool om hur allt fungerar med syrgasen, regulatorn, västen, masken, och hur man kommunicerar med varandra under vattnet. Såå skönt att få testa på detta i lugn och ro innan man ger sig ut i havet! David testade ett intro-dive, vilket också innebär en genomgång i pool, sedan följer en instruktör med dig och har koll på allting när ni är i havet, så du behöver inte ha full koll själv.

Efter poolgenomgången körde vi till stranden där vi hoppade i en liten båt som tog oss ut på ett väldigt vågigt hav, fram till ett rev ca 1 kilometer ut från kusten.

Här hoppade vi i vattnet och nu var The Big Moment här för mig; nedstigningen under ytan! Det var nu jag fick panik i Grekland senaste gången jag dök. Jag bad guiden ge mig några sekunder för att samla mig (det är av någon anledning alltid sådan jäkla stress för guider att gå ner direkt!), jag tog några djupa andetag och släppte sedan ut luften ur min buoyancy vest och sjönk ner under ytan. Det gick bra. Ingen panikattack denna gång.

Och vilken lycka! Här var jag, nere i havet igen, bland fiskar och koraller och det gick såå bra! Älskar mitt liv stunder som denna, och älskar att jag inte gav upp mot fegheten utan istället gav mig sjuttsingen på att jag skulle ner i djupet igen, kosta mig livet om det så ville!

Som tur var kostade det mig varken skjortan eller livet. Och vilka fantastiska havsdjur jag fick se! Havet var som sagt rätt stormigt och strömmen var starkare än jag någonsin känt under ett dyk, men vi alla gungade liksom bara med; det vill säga vi dykare, fiskarna och havsväxterna.

Innan vi knappt hunnit börja dyket simmade en leopardhaj förbi! Lite senare såg vi tre stycken ligga i sanden och vila. Några clownfiskar tittade fram från sin anemon, och färgglada fiskstim cirkulerade omkring oss. Vi såg även några stora blåsfiskar, som är lite av min personliga favorit.

Mot slutet av vårt dyk såg vi något som både jag och David hållt tummarna för att vi skulle få se – en havssköldpadda! Den simmade förbi oss med lugna, harmoniska rörelser och försvann sedan in i djupet igen. Jag måste säga att jag blev överraskad över vilket fantastiskt och unikt djurliv det fanns här i Byron – och så nära kusten!

När jag kom upp till ytan igen såg jag att David väntade på mig i gummibåten. Han hade fått sådant enormt tryck i öronen när han gick ner, och kände att det var bäst att inte utmana ödet (han har spräckt trumhinnan i sina yngre dar) och beslutade sig för att snorkla istället. Jag blev lite oroligt att han kanske missat sköldpaddan, men det hade han inte som tur var och han var lika nöjd som jag över dagen! 🙂

Nu kände jag mig redo för Cairns och Stora Barriärrevet, där jag äntligen skulle få ta min revansch från den misslyckade dykningen för fem år sedan!

Jag filmade lite med vår GoPro, som nyligen fått sig en “supersuit” och en röd lins för att kunna filma i de djupare delarna av havet där trycket är större och den röda färgen inte riktigt kommer fram med vanligt lins.

Rörliga djur gör sig som bekant bäst på rörlig film! Ta gärna en titt om ni vill se vad Byron Bay har att erbjuda i dyk(och snorkel)väg. Se till att ändra videokvalitén till HD innan du startar! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.