Bali

Ett besök i Ubud Monkey Forest

Monkey Forest i Ubud är precis vad det låter som; en skog full av apor. Dock ser det kanske inte ut som en vanlig skog. Området består av tydliga gångvägar och här finns även flera tempel, men allt är uppbyggt i skogen. Monkey Forest ligger i utkanten av centrala Ubud och kan enkelt nås till fots. Om man, som jag, är livrädd för apor är detta verkligen inte bästa stället, men jag ville ändå se vad Ubud Monkey Forest var för något.

Kanske för att jag ”inte ville missa” vad som nu kan tänkas finnas här inne, eller kanske för att jag ville möta mina rädslor. Eller lite av båda. Hur som helst var vi nu här, jag och David, och vi mötte apor redan från första stund!

apa i ubud monkey forest
apa på staty
apor plockar löss i monkey forest

Flera vägval inne i Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest är uppbyggt så att man kan följa olika gångvägar, och gå i en loop för att sedan komma tillbaka där man började. Det finns två entréer/utgångar att välja på och man kan gå in och ut genom vilken som av dessa. Vi kikade på en uppsatt karta och bestämde oss för att gå den smala skogsvägen som leder ner till en liten flod. Vi kom då till en gammal stenbro och ett hinduiskt tempel, som ligger inklämt bland tätt växande träd och lianer. Här mötte vi aporna på nära håll.

Stirra inte aporna i ögonen

På den gamla stenmuren vid floden satt tre, rätt stora, apor. Vi höll oss på lagom avstånd och jag ansträngde mig (kanske lite väl) hårt för att inte titta dem i ögonen, vilket vi läst att man inte ska göra. Huruvida detta räddade mig från att bli anfallen av ilskna apor vet jag inte, men jag tog inga risker. Det kändes som om jag var nedslängd i en ormgrop eller simmade i ett hav fullt av hajar, om nu någon kan relatera till det.

sittande apa i ubud monkey forest
sittande apa i monkey forest
apstatyer av sten
apa i ubud monkey forest

Vi tog oss vidare till det största tempelområdet och här kryllade det av apor! De var på marken, i träden, på murarna, på människor, you name it! Jag höll mig långt borta från alla – och då kom ju mitt nya zoomobjektiv väl till pass! De var ju rätt söta ändå, i alla fall genom kameralinsen!

apa äter frukt monkey forest

Aporna i Ubud Monkey Forest är rätt gulliga ändå

Jag älskar djur av alla de slag, men bara för det vill jag inte ha dem på mig. Apor är särskilt oberäkneliga och smarta, vilket nog även är det som gör dem så läskiga. Men de är ju också sjukt gulliga, i alla fall mot varandra. Det var faktiskt väldigt underhållande att iaktta dem när de plockade löss från varandra, lekte tillsammans eller låg och myste med en arm om sitt lilla sitt barn. I vissa stunder kunde vi verkligen känna att de är riktigt lika oss människor.

apmamma med apbäbis
apa plockar löss
apa plockar löss från sitt barn
liggande apa med sin unge

Om du älskar apor (eller inte är livrädd i alla fall) är Monkey Forest i Ubud verkligen värt ett besök! Det är riktigt billigt inträde (ca 30 kr) så även om man vill gå ut på en gång är det ju inte hela världen. Kom bara ihåg att inte stirra aporna i ögonen om du vill komma ut levande! 🙂

2 reaktioner på ”Ett besök i Ubud Monkey Forest

    1. Nä det är sant!☺️ Men just denna sort är jag som sagt ganska rädd för, då de är rätt aggressiva och oförutsägbara. Tycker mer om orangutanger och andra, lugnare, apor!😅

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.