Bali

Snorkling med Manta Rays vid Nusa Lembongan

Vi har nu förflyttat oss till ön Nusa Lembongan, som ligger öster om Bali. Den är en av tre öar som heter Nusaöarna. Den ännu mindre ön Nusa Ceningan ligger bara några hundra meter från Lembongan och de två öarna är hopbundna med en bro. Nusa Penida är mycket större och ligger öster om Ceningan, även den inom ett väldigt kort avstånd. Till Nusa Pendia tar man sig med båt från Lembongan på bara 20 minuter.

En privat snorkeltur med manta rays

Denna dag skulle vi dock inte besöka de andra öarna, utan vi skulle ut på en snorkeltur. Vid det här laget var vi nästan mätta på snorkling, eftersom vi gjort det 1829409 gånger under denna resa! Men, vi tycker ju att det är sjukt roligt, så varför bryta ett vinnande koncept?

Det visade sig dessutom att vi fick åka med en privat motorbåt, så det var alltså bara vi med på turen = nöjt par. Ni som har följt bloggen vet ju att vi haft rätt dåliga erfarenheter av när andra turister är med på våra utflykter…! Så denna privata lilla tur var ju klockren tyckte vi!

Vårt första stopp blev vid Manta Point för att, som namnet antyder, snorkla med mantor! Och det var faktiskt lite läskigt; vattnet var djupt och mörkt, vi såg knappt botten och vi visste att någonstans omkring oss simmar gigantiska djur! Som om det inte vore nog var havet otroligt stormigt denna dag och vi kämpade med att simma i vågorna. Vi såg snart en mantarocka simma precis bredvid oss, vilket var riktigt häftigt! Tills vi insåg att guiderna matar djuren. NEJ! Nu blev ju detta som valhajarna i Oslob!

Man ska inte mata vilda djur som normalt migrerar, bara för att få dem att stanna kvar! Matningen gör även att djuren kommer onormalt nära båtar och människor som snorklar, vilket gör att de kan skadas eller få dåliga partiklar på sin hud (ex. solkräm)!  Att personer som jobbar inom turismbranschen i många länder i Sydostasien inte vet detta var kanske förståeligt en gång i tiden, men nu borde de ha lärt sig! Vi sa till vår guide när vi kom upp att vi inte ville att han skulle mata djuren. Han nickade och log, sedan fortsatte han kasta i mat. Gaaaah!

Turen fortsatte till Underwater Buddah

När vi var uppe från vattnet och mantorna styrde båten vidare mot nästa ställe. Nu fick vi snorkla vid Underwater Buddah, och som namnet antyder finns här en Buddah-staty i sten på havets botten. Runt om den finns också flera andra stenfigurer, vilket gör platsen riktigt häftig! Nästan som en kyrkogård under ytan.

Ett problem var dock att det var helt sjuuukt strömt här! Vi, och alla andra snorklare, kämpade som galningar för att ta oss fram! Det fanns en permanent plattform precis bredvid, som många höll fast sig i för att inte dras med i strömmen! Jag försökte filma så gott jag kunde, men videon blev rätt skakig då jag försöker att simma samtidigt. Det är en riktigt häftig plats, tänk bara på att ha fenor som sitter ordentligt på fötterna!

Snorkling vid Mangrove utanför Nusa Ceningan

Nästa snorkelställe kallades “Mangrove”, från den närliggande mangrove-skogen. Detta var den bästa platsen för koraller och färgglada fiskar! Det var inte lika strömt som vid Underwater-Buddah, men simfenor är ett måste även här. Reven var vackra och det var extremt mycket fiskar (kanske för att de är vana att bli matade).

Vi såg massor av nemofiskar, flera blåsfiskar och en ovanlig svart fisk som jag aldrig sett tidigare! Videorna visar inte riktigt hur fint revet här faktiskt var, ni får helt enkelt åka hit och se för er själva! 🙂 Kom ihåg att ändra kvalitén till HD!

4 reaktioner på ”Snorkling med Manta Rays vid Nusa Lembongan

    1. Ja det var superhäftigt!😍 Men ja, det vore ännu häftigare om de inte blev matade! Förhoppningsvis förstår lokalbefolkningen det snart!🙂

  1. Maten är inte för mantorna. De äter plankton. Utan för att dra dit just mindre fisk och plankton.

    1. Vi såg mantor äta av maten som slängdes i. Vet att de äter plankton, och tror därför att det var något liknande som slängdes i. Det kom heller inga andra fiskar då detta var på ca 20 meters djup.

      Valhajar äter också plankton och de brukar matas av båtförare från turistindustrin. Men oavsett vem maten var ämnad för så tycker jag att det är fel, eftersom matning stör djurens naturliga mönster och rutiner.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.