Budapest

Fika på Café Gerbeaud och äkta ungersk langos

Att gå på café är bland det bästa som finns när man är på weekend. Att uppleva vackra, gamla, byggnader är också något som hör en weekendresa till. Vad kan då vara bättre än att gå på café i en vacker, gammal, byggnad?! Nej just det, inget.

Café Gerbeaud är ett av Budapests äldsta caféer och ligger centralt mitt i stan. Här har man serverat kaffe sedan 1870, och den vackra inredningen och de klassiska bakverken lockar gäster än idag.

fikadisken på cafe gerbeaud i budapest
bakelser i disken på cafe gerbeaud

Vi kom hit strax innan lunchtid och var därmed nästan de enda gästerna i hela Café Gerbeaud, som har hela fyra salar! Men inom kort vällde det in kaffesugna gäster och tystnaden byttes ut mot ett dov sorl. Café Gerbeaud är särskilt populärt bland turister, och här satt nu människor från hela världen i väntan på att bli serverade caféets omtalade bakverk. 

entreporten till cafe gerbeaud
entren till salen på cafe gerbeaud
stora salen med röda gardiner i cafe gerbeaud

Klassiska smaker på Gerbeauds dessertmeny

Café Gerbeauds meny är lyxig och dyrare än genomsnittet hos caféer i Budapest. Här finns alla tänkbara kaffedrycker, vilka även kan blandas med många olika smaksättningar. Alla bakverk är en fröjd för ögat och här hittar man klassiska smaker som choklad, mandel, valnöt och apelsin.

Valnötsallergiker som jag är tog jag en Sachertårta, medan David valde en Doboskaka med karamelliserad yta. Café Gerbeaud är nästan lika mycket en sevärdhet som ett café, och ett besök här tar en tillbaka till Budapest för 150 år sedan. Om du är en sucker för kaffe och vackra miljöer får du inte missa att besöka Café Gerbeaud!

fika på cafe gerbeaud
latte på cafe gerbeaud
jag på cafe gerbeaud

Ungersk langos på gatufestival

Alla som någon gång varit på festival vet att festivalmaten är halva anledningen till att man åkt dit. Och langos är ju drottningen i festivalköket! Så nu när vi befann oss i Ungern var det en självklarhet att smaka äkta ungersk langos! Och det gör man bäst i ett gatukök – på en gatufestival! Eftersom vi inte ätit lunch innan Café Gerbeaud var vi rätt hungriga (kaffe och kaka mättar inte superbra), så ni kan ju föreställa er vår lycka när vi kände lukten av langos!

langos i gatukök budapest

Det var nämligen en liten gatufestival i Budapest denna helg, för att fira vårens ankomst. Flertalet gatukök stod uppradade längs Donau, det såldes hantverk och souvenirer, och barnen sprang runt med ballonger på snören, allt till ljudet av ungersk live-musik!

Vi beställde en langos med gräddfil, riven ost, kyckling och paprika – och den var helt orimligt god! Det kändes som att äta kärlek. Jag skulle kunna åka till Budapest enbart för att fika och äta. Så får du någon gång chansen att äta langos i Ungern – ta den!

david tar emot langos från gatukök
david äter langos i budapest

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.