Bulgarien

Sozopol – En kulturell oas med historisk atmosfär

Tack vare att Sozopol är en av de mer okända pärlorna längst Burgaskusten, blir orten också ett av de mer genuina besöksmålen i Bulgarien. Visst, det finns turisthotell och strandförsäljare även här, men Sozopol är inte alls lika turistigt som Sunny Beach eller Nessebar.

Ta sig till Sozopol

Till Sozopol kan man ta sig på flera olika sätt. Om man bor i Sunny Beach eller Nessebar kan man antingen ta en taxi, vilket tar ca 1 timme, eller åka färja från Nessebars hamn. Under högsäsong (juni-september) går färjan tre gånger om dagen i båda riktningarna och tar mellan 50-60 minuter. Om du väljer taxi bör du pruta ner priset till ungefär hälften av vad chauffören föreslår.

Vill du åka till Sozopol direkt från Sverige så flyger du till Burgas flygplats. Därifrån tar en taxi till Sozopol ca 40 minuter, och även här bör priset prutas ner.

Ett mecka för den kulturintresserade

I Sozopol bor det omkring 5.500 personer och staden påminner lite om den gamla delen av Nessebar. De smala kullerstensgatorna kantas av butiker, restauranger – och konstgallerier! Sozopol är nämligen känt som en kulturell oas med sina många museum, kyrkor, gallerier och musikaliska barer. Här finns exempelvis en populär jazzklubb och varje september anordnas Apollonia Art & Film Festival, där det bjuds på teater, utomhuskonserter, konstutställningar och filmpremiärer!

Förutom kultur har Sozopol två fina sandstränder. Den ena är lite mindre och ligger vid den gamla stadsdelen, i en skyddad bukt omringad av klippor. Den andra, större stranden, ligger vid den modernare delen av Sozopol. Vill man ha en lugnare vistelse bör man uppsöka den mindre stranden, och vill man ha mer liv bör man hålla till vid den större.

Restauranger längs klipporna

Något som gör Sozopol till min personliga favorit längs Burgaskusten, är restaurangerna med de nedsänkta terrasserna vid klipporna! Här kan man njuta av lunch, middag eller ett glas vin till ljudet av vågorna – och med 180 graders utsikt över bukten! Dessa terrasser är lika mysiga dag som kväll och ligger på promenadavstånd från den mindre stranden.

Om du är intresserad av att besöka Bulgarien, men känner att festliga Sunny Beach inte är något för dig – då är Sozopol den perfekta destinationen! Slappa på stranden, strosa omkring i de gamla gränderna, låt din kulturella sida stimuleras på konstgalleri och mys på en terrass vid klipporna!

2 reaktioner på ”Sozopol – En kulturell oas med historisk atmosfär

    1. Det tycker jag att ni ska göra! 🙂 Det finns som sagt så mycket mer att se än Sunny Beach!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.