Tyskland

Slottet Neuschwanstein – en sagolik dröm i den pittoreska alpstaden Füssen

Vem har inte drömt om att få besöka ett riktigt sagoslott likt Askungens eller Snövits?! Det har i alla fall jag, och i Füssen blev drömmen verklighet! Füssen är en liten stad i tyska Bayern, precis på gränsen till Österrike. Detta var ett av stoppen jag och min kompis Frida gjorde under vår tågluff i Europa 2012.

Här i Füssen ligger ett av de vackraste slotten i världen, enligt min mening. Slottet Neuschwanstein uppfördes av Ludvig II mellan åren 1869-1892 och ser verkligen ut som ett typiskt sagoslott! Det ligger på ett berg, flera hundra meter ovanför centrala Füssen, och är verkligen en fröjd för ögat. Under vårt besök restaurerades dock det högsta tornet, vilket förtog lite av min sagoslotts-feeling.

Ta sig till Füssen & Neuschwanstein

Det är tyvärr inte det lättaste att ta sig från Sverige till Füssen, och det är alltså inte ett optimalt weekendresmål. Vi tog oss hit med tåg hela vägen från Paris, men fick göra två tågbyten innan vi slutligen kom fram till Füssen. Närmsta internationella flygplats är München, varifrån man kan ta sig till Füssen med tåg.

I centrala Füssen finns några hotell och bed & breakfast, alla med äkta tysk småstadskänsla. Vi hyrde in oss på ett bed & breakfast och bokade en bussutflykt till Neuschwanstein via Füssens resebyrå. Eftersom Füssen inte är särskilt stort är det lätt att hitta busstationen. Bussen körde oss de 4 kilometerna till slottet, vilket bara tog runt 15 minuter. Är man hurtig kan man alltså promenera dit.

Väl framme fick man gå omkring fritt i området, i den takt man ville, så det var ingen utflykt där man följer efter en guide som viftar med en flagga. Jag och Frida begav oss uppför berget och kom snart fram till slottets röda port.

Det är fritt fram att gå in till den främre borggården, men vill man gå in i själva slottet måste man betala en avgift. Eftersom slottets utsida är det som imponerar mest, nöjde vi oss med det. Från slottet kan man även promenera en skogsstig som leder till en lång hängbro som går över den djupa ravinen. Från denna hängbro har man en perfekt utsikt över hela den makalösa byggnaden! Detta är den optimala fotoplatsen!

Det närliggande slottet Hohenschwangau

Neuschwanstein är faktiskt inte det enda slottet här i Füssen. Bara en dryg kilometer bort ligger slottet Hohenschwangau som även det är en fascinerande byggnad. Detta borgliknande slott har anor ända från 1100-talet, men har rivits och återuppbyggts sedan dess. Det nuvarande slottet lät byggas av Maximilian II av Bayern, och stod färdigt år 1837. På vägen upp till Neuschwanstein har man en fantastisk utsikt över Hohenschwangau. Även detta slott kan nås till fots från busstoppet.

Alpstaden Füssen

Även om Neuschwanstein och Hohenschwangau är de främsta anledningarna till att besökare lockas till Füssen, har den lilla alpstaden mycket mer att erbjuda. Här finns restauranger, caféer och små butiker – för att inte tala om den vackra miljön! Husen är målade i glada färger och dekorerade med snirkliga krusiduller. Huvudgatan består av kullersten, många hus har vackra fönsterluckor i trä – och staden har en alldeles unika rödmålad kyrka!

füssens torg
centrala füssen
kringla på dörrskylt i füssen
vackert målat hus i füssen
gata i füssen
fönsterluckor i füssen
gata i füssen
rödmålad kyrka i füssen
vackert målat hus i füssen

Från centrala Füssen kan man följa en promenadväg till floden Lech som rinner förbi staden. Här var det otroligt lugnt och fridfullt, de enda vi mötte var några ankor som vaggade förbi i gräset. Det kändes som att det var lågsäsong för turismen, även om det var i mitten av maj.

flod i füssen
två ankor vid floden i füssen

Om du befinner dig i tyska Bayern, eller är ute på en tågluff genom Europa, får du inte missa att besöka Füssen och de två sagoslotten! Det är lite besvärligt att ta sig hit, men det är verkligen värt mödan!

2 reaktioner på ”Slottet Neuschwanstein – en sagolik dröm i den pittoreska alpstaden Füssen

    1. Ja att besöka slott är bland det bästa som finns! 😀 Füssen är riktigt vackert på våren, bara vädret är på din sida! 🙂 Det kan växla snabbt där uppe i alperna, men då får man bara klä sig varmare! 😉
      Neuschwanstein är verkligen som taget ur en Disneysaga! Du kommer inte att bli besviken! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.