Prag

Lyxfrukost på Café Louvre och ett besök i Pragborgen

Första gången jag besökte Prag åt jag en fantastiskt god frukost på magiskt vackra Café Louvre. Sedan dess är frukost på Café Louvre en tradition och mitt besök är inte fulländat förrän jag fått smaka deras pannkakor, kaffe och smörgåsar.

Café Louvre ligger i sydligare delen av centrala Prag, på gatan Národní. Sedan starten 1902 har cafét varit med om både ett och annat. Här har berömda filosofer haft sina möten, varav Franz Kafka är ett av de mer kända namnen. Albert Einstein var också en av caféts stamgäster, under åren han arbetade på Prague German University.

Idag kommer människor från hela världen för att besöka Café Louvre, både för deras frukost, lunch och middag.

vackra cafe louvre i prag.
klocka hänger från taket på cafe louvre.
insidan av cafe louvre i prag..
servitris på cafe louvre.

Personligen går jag helst till Café Louvre för att äta frukost eller brunch. Jag älskar ljuset som lyser in genom de stora fönstren och tycker att cafét är som allra vackrast på morgonen. Menyn är stor och Prag är billigt. Därmed går det alldeles utmärkt att beställa lite av varje utan att bli ruinerad. Här finns pannkakor, yoghurt med granola, bröd med alla sorters pålägg, omelett, juice – och självklart kaffe i alla de former.

cappuccino och juice på ett silverfat.
amerikanska pannkakor badar i jordgubbssås.
pannkakor, kaffe och juice på vårt bord.
jag håller i en cappuccino på cafe louvre.

Mot Pragborgen och Vituskatedralen

Efter en lång och mättande frukost, som nästan blev en brunch, satte vi sikte på Pragborgen. Detta gamla slott ligger högt uppe på en kulle i nordvästra Prag. Vi vandrade genom gator och gränder, utan att bry oss om att gå raka vägen, och hamnade tillslut vid den sluttande väg som leder upp till Pragborgen. Här uppifrån har man en makalös utsikt över Prags västra stadsdel.

jag går i en gränd i prag.
människor går på vägen upp till prags slott.
utsikt över prag stad.
utsikt över hus och kullen i prag.

Svårt att hitta Pragborgens entré

Pragborgen började byggas redan på 800-talet och är idag ett av världens största slott. Inne på slottsgården ligger Vituskatedralen, som uppkom på 900-talet. Pragborgen har genom tiderna agerat hem åt flertalet kungar, kejsare och presidenter. Idag är borgen, och framförallt Vituskatedralen, en av Prags främsta turistattraktioner.

Som besökare är det gratis att gå in på slottsgården och in till katedralen. Det kan dock vara lite klurigt att hitta ingången, som ligger vid hörnet av en slottsbyggnad. Vi gick först förbi den, men hittade sedan rätt med hjälp av Google Maps! Efter en metalldetektor och visitering är det fritt fram att beträda slottsgården. Den pampiga katedralen är dock omöjlig att missa!

utsidan av pragborgen i prag.
kyrksalens valv och fönster i pragborgen.
framsidan av pragborgen.
målningar på utsidan av pragborgen.

För den som vill finns det även guidade turer genom slottet för omkring 100-250 kr beroende på turens längd. Vi nöjde oss dock med att gå in i Vituskatedralen och strosa runt på slottsgården. Vi gick sedan ut på motsatta sidan som vi gått in. Precis utanför slottsmurarna möts man av ännu en härlig utsikt, och på detta ställe ser man ända till Karlsbron.

utsikt över prag och karlsbron.

Prag är en underbar stad att promenera i. Dess behändiga storlek gör att man enkelt kan ta sig runt överallt, även om det kan vara skönt att ta en Über ibland (särskilt om det regnar). Oavsett om du gillar slott, kyrkor, historia eller utsiktsplatser, så får du verkligen inte missa att äta frukost (eller brunch) på Café Louvre!

4 reaktioner på ”Lyxfrukost på Café Louvre och ett besök i Pragborgen

    1. Det tycker jag att du ska!😀 Det finns många gömda skatter i Prag, särskilt alla caféer och barer som ser lite fjuttiga ut från utsidan, men överraskar när man väl gått in!😊☀️

  1. Jag hade också lite problem att hitta Pragborgen, gick helt fel först för jag tänkte att det är väl bara att följa turisthorderna. Men de jag följde efter ställde sig och köade till någon annan sevärdhet en bit ovanför som var både okänd och ointressant för mig 😀 Men sen följde jag google maps och eget huvud så kom jag på rätt spår igen 😉

    1. Haha, ja det var ungefär så vi gjorde också!😅 Vi fick också ta hjälp av Google maps! Farligt att följa i andra turisters fotspår ibland. Tacka vet jag tekniken vid dessa tillfällen!😉

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.