Nordön, Nya Zeeland

Cathedral Cove – en fotogenisk idyll på Nordön

Coromandel Peninsula är en plats för sig. Den breder ut sig på norra Nordön, öster om Auckland. Detta omtalade område innehar sevärdheter som Hot Water Beach och Cathedral Cove. Vi var nu påväg till det sistnämnda.

Egentligen skulle man kunna säga att vi var påväg till båda dessa fenomen, eftersom de ligger väldigt nära varandra, men vi valde att bara besöka Cathedral Cove av den anledning att vi inte ägde några spadar för att gräva våra ”hot pools” på Hot Water Beach. Nåja, det får bli en annan gång. Ni som vill dit kan ju skriva upp spadar på packlistan.

Bilvägen dit var längre och krokigare än vi trodde. Vi startade i Rotorua kl 07.00 och var framme i närmsta orten Hahei runt 10.20. Kanske hade det varit en idé att övernatta i närheten och hinna se lite mer av halvön när man ändå var här. Men vi kände lite stress över ett få bilen såld innan vi åkte över till Australien.

parkeringen i Hahei.
parkeringen i Hahei.

När vi kom till Hahei tänkte vi först att vi skulle kunna köra en bit närmare Cathedral Cove och parkera, men fick snart veta att den parkeringen var stängd. Då blev det istället att parkera på en gigantisk parkering i början av samhället, som verkade vara särskilt gjort för besökare. Så alla ni som klurar på vart tusan man ska ställa farkosten – parkera i Hahei och promenera därifrån!

Det finns skyltat redan från parkeringen hur man går till Cathedral Cove. Dock verkade skyltningen sluta när man kom fram till huvudgatan. Av senare erfarenhet fick vi lära oss att man kan gå två vägar; antingen via stranden eller via en sidogata från stan.

utsikt över Hahei.

Vi tog den sistnämnda dit och stranden på tillbakavägen. Båda tar ungefär lika lång tid, beror mest på om du vill gå via vanlig trottoar eller strand. De möts halvvägs ändå, så sista biten går man alltid på en stig genom skogen. Precis där de två vägarna möts finns en riktigt härlig utsiktsplats! Från denna träbalkong har man 180-graders utsikt över havet, öarna och den klippiga kusten!

Stigen som fortsätter härifrån ner till Cathedral Cove öppnar dessutom upp sig då och då, vilket ger ytterligare utsikt över det drömmiga havet! På en av dessa öppna ytor står en parkbänk strategiskt placerad, så vill ni slippa trängseln nere vid stranden är detta en fikaplats jag rekommenderar!

utiskt över havet och en ö vid Hahei.
grönskande ängar på vägen till cathedral cove .
bänk på kulle med utsikt över havet.
jag vid utsiktplats vid havet.
utsikt över havet i Hahei.
vy över havet och klipporna vid cathedral cove .
utsikt över klipporna och havet vid cathedral cove.

Från parkeringen i Hahei tog det ungefär en timme att ta oss till Cathedral Cove.
Vad är då denna katedralgrotta för någonting? Och vad är egentligen skillnaden på en ”cave” och en ”cove”? Den kallas Cathedral Cove för att den öppna ”grottan” liknar en katedral, med det breda stenvalvet som böjer sig från sida till sida. Det är en Cove (och inte en Cave) dels för att platsen ligger i en bukt vid ett kustinlopp, och dels för att stenformationen har just det där bågformade taket och inte är ett ”hål i marken” som en vanlig grotta (cave).

Nä, nu räcker det med geologisk information, här kommer istället lite bilder från denna magiska plats. 🙂

stranden vid cathedral cove .
cathedral cove grottan vid stranden.
cathedral cove.
cathedral cove.
cathedral cove.
stranden vid cathedral cove .
jag på stranden i Hahei.

Har ni tid under er vistelse i Nya Zeeland bör ni absolut ta er till Cormonadel Pensinsula och Cathedral Cove (till Hot Water Beach också för den delen), kanske göra en övernattning i närheten och sedan fortsätta upp mot själva staden Coromandel dagen därpå. Tänk bara på att det oftast tar längre tid än man tror, och vad Google visar, på de krokiga nyzeeländska vägarna, särskilt om man är ovan att köra på vänster sida! Men det är alltid mödan värt i slutändan! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.