Nordön, Nya Zeeland

Cathedral Cove – en fotogenisk idyll på Nordön

Coromandel Peninsula i Nya Zeeland är en plats för sig. Den breder ut sig på norra Nordön, öster om Auckland. Detta omtalade område har sevärdheter som Hot Water Beach och Cathedral Cove. Vi var nu på väg till det sistnämnda.

Egentligen skulle man kunna säga att vi var på väg till båda dessa fenomen, eftersom de ligger väldigt nära varandra. Vi valde dock att bara besöka Cathedral Cove eftersom vi inte ägde några spadar för att gräva våra ”hot pools” på Hot Water Beach. Nåja, det får bli en annan gång. Ni som vill dit kan ju skriva upp spadar på packlistan.

Bilvägen genom Coromandel, som skulle ta oss till Cathedral Cove, var längre och krokigare än vi trodde. Vi startade i Rotorua kl 07.00 och var framme i närmsta orten Hahei runt 10.20. Kanske hade det varit en idé att övernatta i närheten och hinna se lite mer av Coromandel när vi ändå var här. Men vi kände lite stress över ett få bilen såld innan vi åkte över till Australien.

parkeringen i Hahei.
parkeringen i Hahei.

Parkering för Cathedral Cove & Hot Water Beach

När vi kom fram till Hahei tänkte vi först att vi skulle kunna köra närmare Cathedral Cove och parkera, men fick snart veta att den parkeringen var stängd. Då blev det istället att parkera på en gigantisk parkering i början av samhället, som verkade vara särskilt gjort för besökare. Så alla ni som klurar på var tusan man ska ställa bilen vid Cathedral Cove – parkera i Hahei och promenera därifrån!

Det är skyltat redan från parkeringen hur man går till Cathedral Cove. Dock verkade skyltningen sluta när vi kom fram till huvudgatan. Av senare erfarenhet fick vi lära oss att man kan gå två vägar; antingen via stranden Hot Water Beach eller via en sidogata från stan.

utsikt över Hahei.

Ta sig till Cathedral Cove i Coromandel

Vi tog gångvägen genom Hahei till Cathedral Cove och gick via stranden på tillbakavägen. Båda tar ungefär lika lång tid, det beror mest på om du vill gå via vanlig trottoar eller strand. De möts halvvägs ändå, så den sista biten går man alltid på en stig genom skogen. Precis där de två vägarna möts finns en riktigt härlig utsiktsplats! Från denna träbalkong har man 180-graders utsikt över havet, öarna och den klippiga kusten!

Stigen som fortsätter härifrån ner till Cathedral Cove öppnar dessutom upp sig då och då, vilket ger ytterligare utsikt över det drömmiga havet! På en av dessa öppna ytor står en parkbänk strategiskt placerad, så vill ni slippa trängseln nere vid stranden är detta en fikaplats jag rekommenderar!

utiskt över havet och en ö vid Hahei.
grönskande ängar på vägen till cathedral cove .
bänk på kulle med utsikt över havet.
jag vid utsiktplats vid havet.
utsikt över havet i Hahei.
vy över havet vid Hahei i nya zeeland.
vy över klippor och hav i Coromandel.

Cathedral Cove - men vad är egentligen en "cove"?

Från parkeringen i Hahei tog det ungefär en timme att promenera till Cathedral Cove.
Men vad är då denna katedralgrotta för någonting? Och vad är egentligen skillnaden på en ”cave” och en ”cove”? Stenformationen kallas Cathedral Cove för att den öppna ”grottan” liknar en katedral med det breda stenvalvet som böjer sig från sida till sida. Det är en Cove (och inte en Cave) dels för att platsen ligger i en bukt vid ett kustinlopp, och dels för att stenformationen har just det där bågformade taket och inte är ett ”hål i marken” som en vanlig grotta (cave).

Nä, nu räcker det med geologisk information, här kommer istället lite bilder från denna magiska plats. 🙂

klippor och stranden vid cathedral cove i nya zeeland.
cathedral cove i nya zeeland.
stranden framför cathedral cove i nya zeeland.
vy över havet sett från cathedral cove.
grottan i cathedral cove i nya zeeland.
stranden vid cathedral cove .
jag på stranden i Hahei.

Har ni tid under er vistelse i Nya Zeeland bör ni absolut ta er till Cormonadel Pensinsula och Cathedral Cove (och till Hot Water Beach), kanske göra en övernattning i närheten och sedan fortsätta upp mot själva staden Coromandel dagen därpå. Tänk bara på att det oftast tar längre tid än man tror, och vad Google visar, på de krokiga nyzeeländska vägarna, särskilt om man är ovan att köra på vänster sida! Men det är alltid mödan värt i slutändan! 🙂

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.