Fiji

Monuriki Island kan vara den drömmigaste ön i världen!

Under vår vistelse på Mana Island här i Fiji gjorde vi en dagsutflykt till paradisön som var inspelningsplats för filmen Cast Away från 2000 med Tom Hanks i huvudrollen! Och vilken ö alltså! Efter 30 minuters båtresa går jag och David i land på en liten ö med kritvit sand och helt orimligt turkost vatten! I mitten av ön tornar en mäktig klippa upp sig, täckt av buskar och palmer. Det bästa av allt? – Att vi var heeelt själva på denna obebodda ö! Sanden var slät och orörd och inte ett enda spår efter mänskligheten syntes! Såå härligt!

klippan på monuriki island

Besök den riktiga Cast Away ön

Ön heter Monuriki och är drygt 1 kilometer lång och 600 meter bred. Vid stranden är det smalare och man kan enkelt se över till andra sidan. En riktigt liten ö alltså! Något som är viktigt att tänka på om man vill besöka ön där filmen Cast Away spelades in, är att inte blanda ihop den med en annan ö i närheten som, märkligt nog, kallas just “Castaway Island” (den heter egentligen Qalito). Om denna förvirrande likhet gjorts för att lura dit turister låter jag vara osagt, men se till att ni bokar turen till rätt Cast Away ö (d.v.s. Monuriki).

Hike till toppen av Monuriki

Eftersom vi var helt ensamma passade vi på att ta maaassa foton! Efter en stund kom det dock en liten båt med 6 turister, men de höll sig för sig själva så vi märkte knappt av dem. När vi  fotat och badat ett bra tag frågade vår guide om vi ville gå en liten hike uppför klippan. Det skulle ta ca 15 minuter sa han, och vi ville såklart följa! Han berättade inte så mycket om promenaden, men sa att vi behövde skor. Så iklädda endast badkläder och badtofflor började vi gå mot klippan.

Ganska snart gick det uppför, och då gick det även upp för oss att denna “promenad” snarare var en bergsklättring! Nåväl, vi varken kunde eller ville vända om nu, så vi fortsatte. Vi klättrade över stenar och rötter, höll fast oss i lianer och drog oss uppför klippblock.

Vi hade inte tagit med oss vatten, vilket guiden bad om ursäkt för att han inte påmint oss om. Vi trodde ju bara att vi skulle promenera i en kvart. Efter den kvarten var vi dock bara halvvägs, men vi pausade vid en liten utsiktsplats som vittnade om att det vi skulle få se när vi kom fram var värt besväret!

Efter nästan 30 minuter nådde vi äntligen vårt mål! Efter en sista klättring uppför ett brant klippblock, och genom högt, snårigt, gräs, kom vi fram till en utsiktsplats som var att dö för! Vi måste ha varit minst 200 meter ovanför stranden och såg allt från ett fågelperspektiv!

Sanden var så vit att den bländade oss, havet var ljust turkost närmast stranden för att sedan övergå till en mörkblå nyans ute på havet. Vi såg korallreven under det genomskinliga vattnet och palmerna som vajade i vinden. Som om detta inte var nog såg vi även hela vägen bort till tre andra öar. Det var magiskt – och inte en enda människa syntes till där nere.

vy över monuriki island
jag och david på monuriki island

Så om ni befinner er i Fiji, se för Guds skull till att inte missa denna helt makalösa, äkta, paradisö! Och om ni har möjlighet; boka en privat tur så att ni får hela Monuriki för er själva (i alla fall tills nästa båt anländer)!

4 reaktioner på ”Monuriki Island kan vara den drömmigaste ön i världen!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.