Prag

Glassig Trdelník i solen och spektaklet kring Prags astronomiska ur

När Prag visar sig från sin soliga sida efter några regniga dagar måste man givetvis ta vara på det! Är man dessutom uppe med tuppen kan man få (nästan) hela Old Time Square för sig själv! Här kryllar det vanligtvis av turister, men nu var vi endast ett tiotal morgonpigga själar.

Old Time Square brukar räknas som Prags centrum – i alla fall för turister. Här ligger många restauranger, barer, souvenirbutiker, marknadsstånd och även Prags turistbyrå. Den stor kyrkan på Old Time Square heter Týnkyrkan, och är en av de mest fotograferade byggnaderna i Prag. På andra sidan torget ligger Prags gamla stadshus, vars mest kända del är klocktornet med det astronomiska uret.

tynkyrkan på old town square
rådhuset på old town square.

Trdelník - turisternas favorit

Den värmande solen gjorde detta till en perfekt dag för att testa något vi haft ögonen på under hela vår weekend: Trdelník! Detta sockriga, konformade, bakverk säljs överallt i Prag, både som rent fikabröd och som glasstrut. Degen rullas fast på tjocka trästänger som kallas Trdlo – vilket gjort att själva bakverket också börjat gå under detta namn. Stängerna roteras över en värmeugn och rullas sedan i socker, innan de fylls med önskat innehåll.

tjej vrider på trdelnik/trdlo som gräddas.
tjej tar lös degen från pinnarna, trdelnik läggs på rad.
skylt med olika sorters trdelnik/trdlo.

Inte så traditionellt som man tror

I motsats till vad många tror (och till vad Prags marknadsföring säger) så är Trdelník inte någon traditionell tjeckisk sötsak. Receptet sägs istället ha sitt ursprung i Slovakien och Transylvanien. Faktum är att många tjecker inte alls kände till Trdelník (eller Trdlo) förrän runt år 2010, då bakverket började göra succé bland turisterna. Sedan dess har populariteten ökat och Trdelník marknadsförs nu som ett traditionellt tjeckiskt fikabröd.

Hur som helst; jag valde en glassfylld Trdelník med chokladsås och jordgubbar i botten! Denna mastiga kalasdessert gick loss på ca 35 kronor, och den levde upp till alla mina förväntningar! För traditionellt bakverk eller inte – Trdelník är magiskt gott!

trdelnik med mjukglass och jordgubbar.
karlsbrons torn och valv.
färgglada stenhus i prag.

Med en Trdelník i hand strosade vi runt bland de små kullerstensgatorna på Prags västra sida. Jag gillar verkligen denna del av staden. Den känns på något sätt mysigare, vackrare och lugnare än Prags östra sida.

Mot eftermiddagen började regnmolnen bygga ihop sig,  vilket gjorde att skymningen kom ännu snabbare. Pragborgen syntes som en kontrast mot den mörka himlen, och hamnrestaurangernas mysiga ljussken speglades i floden.

utsikt över prags slott, floden vltava och hus.
restaurang vid floden vltava, sett från karlsborn.
prags slott med hus i förgrunden.

Det astronomiska uret i Prag

Vid mörkrets inbrott var vi återigen vid Old Time Square, denna gång för att beskåda spektaklet vid det berömda astronomiska uret.

Prags astronomiska ur är världens tredje äldsta astronomiska klocka – och den enda som fortfarande är i bruk!

Det astronomiska uret i Prag visar tre olika saker:

 • Lokal tid i Prag.
 • Tiden mellan solens uppgång och nedgång, fördelade på 12 ojämnt långa timmar.
 • Hur många timmar som gått sedan soluppgången, enligt Tjeckiens gamla tid.

Det som alla turister väntar på är det som inträffar varje heltimme mellan 09.00-23.00. Då öppnas nämligen de två små luckorna ovanför klockverket och 12 religiösa karaktärer roterar förbi, två och två, till ljudet av en melodi.

klocktornet på old time square
det astronomiska uret

När “showen” startar, börjar även de fyra större figurerna på klockans utsida att röra på sig. På vänster sida om uret ser man Fåfängan, tittandes i en spegel och Girigheten, hållandes i en säck guld. På höger sida ser man Döden, i form av ett skelett och Lusten, spelandes på en mandolin. Det är skelettet som drar igång klockspelet, och man kan se hens arm röra sig under alla klockslagen. Kolla in videon här nedan!

Spela videoklipp

Att se klockslagen vid det astronomiska uret är en av Prags främsta sevärdheter, och man bör inte lämna staden utan att ha sett klockan slå åtminstone en gång! Turistigt eller inte, jag tycker det helt otroligt att detta urverk fortfarande fungerar – 600 år efter att det sattes i bruk! Så fascineras gör man, om inte av showen så av urets omsorgsfulla och pålitliga konstruktion!

8 reaktioner på ”Glassig Trdelník i solen och spektaklet kring Prags astronomiska ur

  1. Haha, ja det var ju också en variant!😄 Ska kolla in det om jag åker till Olomouc någon gång!☺️

 1. Trdelník ser verkligen gott ut! Spännande också med det astronomiska uret. Jag såg klockspelet i rådhuset i München för några år sedan och det var också speciellt med allt folk som samlades bara för att titta på det i några minuter.

  1. Ja, det blir en turistattraktion i miniatyr. Ungefär som när folk väntar på solnedgången!😄 Jag har aldrig varit i München, men ska kolla in deras klockspel när jag väl åker dit!😊

 2. Jag styrde hastigt stegen vidare när jag såg hur fullsmockat det var av folk vid det där uret, men så hörde jag att showen startade, så jag kollade en liten stund men ville sen bort igen igen alla dessa människor skulle skingras åt all världens håll och kanter 😀

  1. Ja det är riktigt mycket folk där! Kanske bäst att se den första showen på morgonen, föreställer mig att det är mindre folk då!😄

  1. Ja, Prag är en sån mysig stad!😍 Förhoppningsvis kan man resa i slutet av sommaren, annars får man sikta på en vårweekend nästa år!😊🍃

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.