Prag

Båttur på floden Vltava och Karlsbrons museum

När man åker på weekend till Europa i mars får man räkna med att det inte alltid är solsken och blå himmel. Det fick vi nu erfara under vår helg i Prag. Som tur är finns det saker att göra även när det regnar och är kallt, det gäller bara att hitta dem.

Förutom att mysa ner sig på restauranger och caféer kan man även åka Prags kanalbåtar. Dessa båtar avgår flera gånger om dagen, och tar med dig på en timmes tur på floden Vltava samt in i Prags små gränder.

en båt åker på kanalen i prag.
en restaurang vid kanalen i prag.
jag och david står på en bro vi en kanal.

En extra åktur över Vltava

Den sevärdhet som står i fokus under båtturen är Karlsbron. Båtarna avgår precis nedanför Karlsbron och biljetter kan köpas av sjömansklädda försäljare på båda sidor om bron. Åker man från Prags västra sida får man dessutom en liten extra båttur på köper, i och med att man får transfer till den östra sidan där den större båten väntar.

Vi gjorde precis så, och fick därmed åka i en liten, öppen, båt genom en kanal och sedan tvärs över floden Vltava (som också kallas Moldau). Vi var dessutom de enda som åkte från den västra sidan, så denna transfer blev som en privat liten båttur!

fören på båten med livbojar i på floden vltava.
karlsbron och floden vltava sett från en båt.

En rundtur genom Prag

Båtarna avgår från en brygga under Karlsbron. I turen ingår även ett glas öl, juice eller mulled wine (glögg). Man får även ett par hörlurar som man pluggar in vid turens början. En engelsktalande röst berättar sedan om Prags historia, kända byggnader och lite kuriosa.

Båten åker förbi de omnämnda platserna samtidigt som berättarrösten pratar om just dem. Det blir alltså som en guidad tur – fast utan guide. Med på båten finns endast en kapten, som avslappnat rattar fram på Vltava och finns till hands för eventuella frågor.

båtbryggan under karlsbron.
utsikt från en båt på floden.
karlsbron sett från floden vltava.

Karlsbrons historia

Röstguiden berättade om hur Karlsbron började byggas år 1357, och ersatte då den gamla bron Judith Bridge som förstörts i en översvämning 1342. Bygget pågick i 50 år och kung Charles IV, som Karlsbron är uppkallad efter, fick inte se den färdiga bron innan hans död.

Under 1700-talet placerades 31 helgonstatyer på båda sidor om Karlsbron. Genom åren har några blivit skadade, reparerade eller ersatta, men många orignialstatyer står kvar än idag.

par går förbi en stenstaty på karlsbron.

Karlsbrons museum

I båtbiljetten ingår även inträde till Charles Bridge Museum, vilket ligger precis vid entrén till båtarna. På museet finns tavlor, statyer och föremål från Prags svunna tider. Tavlorna vittnar om hur Karlsbron, och området precis utanför museet, såg ut under medeltiden, renässansen och romantiken. Det finns även ett rum tillägnat den religiösa riddarordern med det långa namnet “The Knights of the Cross with the Red Star”, där man kan beskåda deras klädnader och andra föremål från ordern.

Det allra häftigaste rummet på Karlsbrons museum hittar man om man tar andra dörren till höger, och sedan går nerför en liten spiraltrappa. Där nere finns resterna av den gamla bron Judith Bridge som var föregångaren till Karlsbron. Judith Bridge byggdes under 1100-talet, men förstördes i en översvämning år 1342.

en historisk tavla på gamla prag och karlsbron.
statyer på karlsbrons museum.
ett guldigt objekt i en glasmonter på museet.
resterna av gamla bron judith bridge, under nuvarande karlsbron.

Du behöver alltså inte frukta om det skulle regna, blåsa eller vara isande kallt under ditt besök i Prag. Båtturen på Vltava och Karlsbrons museum är två perfekta aktiviteter för denna typ av väder! Att de dessutom ingår i en och samma biljett gör inte saken sämre!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.