Malaysia

Vilda näsapor i Proboscis Monkey Sanctuary

Dagen efter vårt besök i Orangutan Rehabilitation Center i Sepilok åkte vi till Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Det är ett sanctuary för vilda näsapor i orten Labuk. Platsen skapades av en man som tidigare arbetat med att skövla skogen där näsaporna lever, men som sedan ändrade uppfattning och ville hjälpa till bevara deras hem.

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.

Vad är en näsapa?

Näsapor är mellanstora, grå-orangea apor med gigantiska näsor! Eller, honorna har väl inte direkt gigantiska näsor, men hanarna ser ut att ha en potatis i ansiktet. Näsapor är endemiska för Borneo, vilket betyder att de endast finns på Borneo. De lever i mangroveskogen och i den tropiska regnskogen på ön.

Tre apor sitter i ett träd i Labuk monkey sanctuary.
En näsapa sitter i ett träd i djungeln.

Vilda näsapor på Borneo

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary består av två plattformar, till skillnad från orangutangcentret där man går på trägångar genom djungeln. Här går man direkt till en träbyggnad med staket, varifrån man har utsikt över skogen och de mindre träplattformarna där personalen lägger ut mat.

Och vi fick syn på vilda näsapor direkt! Detta var också en skillnad mot hos orangutangerna, där vi fick vänta länge på att få se aporna.

En näsapa sitter i ett träd i djungeln.
En näsapa sitter i ett träd i djungeln.
David går på trägolv på Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.
David tittar ut över Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.

Ta sig till näsaporna i Malaysia

Vi tog en Grab (asiens Über) till näsaporna, precis som till Orangutan Rehabilitation Center. Något att tänka på är att centret för näsapor ligger mer öde och att det därför inte finns några Grab-bilar att ta tillbaka, som vid orangutangerna. Man kan göra en deal med sin chaufför där hen väntar på plats en timme medan ni tittar på näsaporna.

Två plattformar att se aporna ifrån

En viktig detalj är att det finns två ställen där näsaporna i Labuk håller till; plattform A och plattform B. Och det är 2 kilometer mellan dem! Vi tänkte inte så långt och sa till vår chaufför att vi skulle lösa annan skjuts hem. Det fanns då inga Grab-bilar i närheten, varken vid plattform A eller B. Man kan dock ringa en vanlig taxi, men det blir svindyrt i jämförelse med Grab.

Ett annat färdsätt är att åka minibuss till Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Minibussen går en bestämd tid från Sepilok, och sedan tillbaka igen efter några timmar. Vi pratade med bussguiden, och fick plats på hemresan. Minibussen gör dessutom ett stopp vid plattform A, där vi fick stanna ytterligare en timme innan vi åkte till Sepilok. Så har du en tid att passa (eller har dåligt tålamod) bör du se till att boka skjuts tillbaka med din Grab-chaufför!

Många näsapor klättrar och hoppar i ett träd.
Många näsapor klättrar och hoppar i ett träd.
näsapor och liten apunge sitter på plattform av trä.
näsapor och liten apunge sitter på plattform av trä.
Matplattform i Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.

En fristad för vilda näsapor på Borneo

De vilda näsaporna kommer till mat-plattformarna för att äta frukt som personalen lägger ut. Det är inte alltid de hittar tillräckligt med mat i skogen och de behöver därför lite extra hjälp. Till skillnad från orangutangerna är näsaporna inte här för att de blivit skadade, hållits illegalt som husdjur eller för att deras mammor har dött. Alla näsapor är födda, och har alltid levt, i denna skog som nu är en fristad för dem, där ingen längre får avverka eller störa aporna på annat sätt.

en bred träspång med staket i Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.
näsapa sitter högst upp på ett murket träd.

Försilvrad bladapa lever också här

Vid detta sanctuary för näsapor finns även apor av sorten Silvery Lutung (försilvrad bladapa), vilka delar skogen med näsaporna och lockas till plattformarna av frukten. Försilvrade bladapor är mindre skygga än näsaporna och kommer därför närmare oss besökare. De sprang omkring på golvet, låg och solade på staket, satt i trapporna och klättrade i taket. De var dock inte i närheten av lika fräcka och oförutsägbara som tempelapor kan vara, utan dessa apor var väldigt lugna och stillsamma.

En av dem hade dessutom en nyfödd unge, och i denna unga ålder är ungarna alldeles orangea! Såå otroligt söt! Apungarna ändrar färg från orange till grå när de är omkring tre månader, så vi hade tur att vi fick se denna lilla bäbis under vårt besök!

En försilvrad bladapa ligger på räcke av trä.
En försilvrad bladapa ligger på räcke av trä.
en försilvrad bladapa klättrar på träd med sin lilla unge.
Orange apunge på Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.

Missa inte näsaporna vid besöket på Borneo

Vid plattform B kunde man se en film om hur detta sanctuary kom till, hur aporna lever och varför de behöver denna fristad. Från att inte ha hört talas om näsapor förrän jag kom hit till Malaysia, kände jag mig nu fascinerad över dem.

Om ni åker till malaysiska Borneo för att titta på orangutanger bör ni verkligen göra ett besök hos näsaporna också! Här ser man många fler apor och man kommer även närmare dem. Tänk bara på att planera hur ni tar er hem!

Träd och skog i Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary.
En liten näsapa springer med armarna utsträcka ovan sig.

4 reaktioner på ”Vilda näsapor i Proboscis Monkey Sanctuary

    1. Ja de är verkligen så lika oss! Särskilt i omtanken för varandra och hur de löser praktiska problem!☺️🐒

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.