Inför resan, Nya Zeeland

Lungröntgen (chest x-ray) hos Sibyllekliniken & Sophiahemmet!

Det är ju en hel del att ordna innan man åker på en Working Holiday till Nya Zeeland, och ska man dessutom besöka andra länder är det ännu mer att fixa. Jag och David har redan ordnat med vaccinationer, Working Holiday visum, internationellt körkort, engelskt CV, reseförsäkring, bokat flyg och boende, med mera. 

När vi fyllt i all nödvändig information i visumansökan stod det klart att jag hade ett krav att uppfylla innan ansökan kunde godkännas. Eftersom jag vistats i länder med hög risk för tuberkulos i sammanlagt mer än 3 månader under de senaste 5 åren, var jag tvungen att göra en lungröntgen, vilket benämns chest x-ray i visumansökan.

Var gör man chest x-ray?

Nya Zeelands immigrationsverk vill man utför sin chest x-ray på särskilda kliniker som erbjuder den digitala tjänsten eMedical, om det finns sådana kliniker i ditt land. I Sverige finns det två kliniker med eMedical; en i Göteborg och en i Stockholm. För en norrbottning som mig känns det ganska orealistiskt att åka 100 mil för en lungröntgen, men man har ju inget val om man vill få sitt WH-visum godkänt. Därför tog jag nattåget mot Stockholm sent på kvällen och anlände morgonen därpå runt 06.30.

Var ligger Sibyllekliniken?

Klockan 09.00 hade jag tid hos Sibyllekliniken, vilken är den privatklinik som erbjuder eMedical tillsammans med Sophiahemmet där lungröntgen utförs. Eftersom jag hade 2 och 1/2 timme att döda bestämde jag mig för att promenera från T-centralen till Sibyllekliniken. Kliniken ligger på Östermalm, logiskt nog på Sibyllegatan 56. Det tog runt 30 minuter att gå från centralen och efter lite hjälp av Google Maps hamnade jag rätt tillslut. Jag kände mig lugn när jag hittat kliniken, men fick hjärtat i halsgropen när jag såg denna lapp på dörren:

Här hade jag åkt genom hela Sverige – och hade en bokad tid och allt, så jag hoppades för allt i världen att lappen inte gällde idag! Det gjorde den inte. Klockan 07.58 kom en man och öppnade åt mig och jag satte mig ner för att vänta. De hade möjlighet att ta emot mig tidigare och efter ett urinprov, en fotografering och en underskrift var jag färdig där!

Lungröntgen på Sophiahemmet

Nu var det bara röntgen hos Sophiahemmet kvar! Det tar ca 10 minuter att gå från Sibyllekliniken till Sophiahemmet och vid det sistnämnda ska man leta upp hus M. Snabbaste vägen är att ta höger när man står framför huvudbyggnaden, hus M ligger ca 100 meter runt hörnet.

Jag lämnade remissen från Sibyllekliniken, visade legitimation och betalade, sedan fick jag komma in på röntgen direkt. Sophiahemmet har drop-in på lungröntgen så man bör räkna med att få vänta, men ibland ska man ha tur också. Min lungröntgen gick snabbt och sedan var allt klart! 7 timmars tågresa, färdig inom en timme, sedan 7 timmars tågresa hem igen.

Tips om du måste göra chest x-ray innan du får ditt visum:

  • Kontakta Sibyllekliniken så fort som möjligt, du måste få en remiss därifrån för att få komma på röntgen hos Sophiahemmet! På hemsidan hänvisar de till mailen visumintyg@sibyllekliniken.com.
  • Du har bara 15 dagar på dig tills att röntgenresultatet ska ha nått Immigration NZ, inte 15 vardagar!
  • Du måste ha med dig passet.
  • Tänk på att du ska göra urinprov, så kissa inte precis innan besöket.
  • Sibyllekliniken utgår bara från de uppgifter som du gett dem kring ditt behov av hälsoundersökningar för att få visumet, dubbelkolla därför vad Immigration NZ kräver av dig (i mailet du fått) innan du kontaktar kliniken!
  • Du kommer att få ett NZER-nummer hos Sibyllekliniken, så bli inte nojig om du inte har ett innan besöket.
  • Besöket på Sibyllekliniken kostar ca 500:- och röntgen på Sophiahemmet kostar 1500:-.

Kan tillägga att båda klinikerna var otroligt snabba i mitt fall, så röntgenresultatet nådde Nya Zeeland redan samma dag! Sååå skönt! Men ta inte för givet att det alltid är så; Sibyllekliniken sa att handläggningstiden för chest x-ray kan vara 3-5 vardagar!

Jag fick mitt Working Holiday Visa i slutändan, 2000 kronor fattigare, men sjukt mycket lyckligare! Mot Nya Zeeland!!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.