Nordön, Nya Zeeland

Bland svavel och museum i Rotorua

Idag gick resan genom Nya Zeeland vidare till Rotorua, en stad sydväst om orten Matamata. Rotorua är större än Matamata och därmed också bättre lämpad för ett längre stopp. Något som är bra att veta om man kommer med bil är att det är gratis parkering i hela staden! Vid området Lakeside (vid sjön) finns det många parkeringar där man även kan stå över natten. Vi ställde oss vid Lake Rotorua och hade sedan en lugn kväll då vi promenerande runt i stan, innan vi gick tillbaka till bilen och sov.

Morgonen efter var desto mindre lugn. Vi kunde nämligen inte få igång bilen! Då vi är ovana med hela sova-i-bil-rutinen hade vi oturligt nog haft en dörr som inte var helt stängd under natten, vilket hade kört slut på batteriet… Men det var snabbt löst; vi gick in till caféet vid Rotorua Lakeside och fick hjälp att koppla startkablar från en av de anställdas bilar. Vi passade sedan på att köpa egna startkablar, om oturen skulle vara framme igen…!

klocktorn i Rotorua.

Vi fortsatte dagen med att gå runt i centrala Rotorua och passerade deras superfina turistbyrå med tillhörande klocktorn. Denna byggnad uppfördes 1914 till minnet av Richard John Seddon, som var Nya Zeelands längst sittande premiärminister. Jag tycker Sverige borde lära sig av Nya Zeeland och återinföra turistbyråer, göra dem moderna, attraktiva och låta dem finnas i historiska byggnader med såhär vacker arkitektur!

klocktorn i Rotorua
klocktorn i Rotorua.

Vi besökte sedan parken Goverment Garden där Rotoruas vackra kulturmuseum ligger. I parken finns några naturliga geotermiska svavelkällor, det vill säga aktiva hål i marken som pyser ut mängder av vit svavelånga. Det luktar väldigt mycket svavel i Rotorua, vilket alltså beror på denna geotermiska aktivitet under marken. Det är verkligen ingen trevlig lukt; det luktar precis som stekta ägg. Men det är väldigt häftigt att se dessa naturliga ångor!

Museum i Rotorua.
Museum i Rotorua
Museum i Rotorua.
Svavelånga från geotermisk källa.
svavelkällor i Rotorua.
David i Rotorua.
Park i Rotorua.

Vi fortsatte dagen med att köpa nödvändigheter på det Rusta-liknande varuhuset The Warehouse. Här hittade vi en termos, mössa, kläder, skor och hygienartiklar! Ett måste för backpackern på en tajt budget! The Warehouse ligger vid det stora köpcentret Rotorua Central Mall, där det även finns butiker för kläder, teknikprylar, möbler, småsaker, Spark (Nya Zeelands Telia), apotek och foodcourts. Sjukt bra ställe för backpackers i Nya Zeeland!

2 reaktioner på ”Bland svavel och museum i Rotorua

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.