Nya Zeeland, Sydön

Varva vingårdar med vandring i Blenheim!

Att Nya Zeeland producerar mycket vin visste vi sedan tidigare. Vart i landet som de flesta av dessa viner produceras visste vi dock inte. Men det vet vi nu. Det är i regionen Marlborough, som utgör den nordöstra delen av Sydön, och här görs hela 77% av Nya Zeelands vin! I Marlborough är Blenheim den största orten och det är just i Blenheim som vi befinner oss för tillfället.

Förutom att besöka vingårdar kan man i Blenheim även vandra i de närliggande bergen. Blenheim är uppbyggt precis vid foten av dessa berg och man kan alltså ta sig till flertalet vandringsleder direkt från samhället.

Vi siktade in oss på att ta en led upp till Taylor Pass. Vi startade från Wither Hills Farm Park, ett stort grönområde varifrån man kan välja mellan två vandringsleder och en väg för mountainbike. Ena leden går nere i dalen mellan bergen, längsmed lummiga träd och en porlande bäck, medan den andra leden är brantare och går hela vägen upp till bergens toppar. Vi tog den sistnämnda.
När vi gått i ca 20 minuter kom vi upp till den första toppen. Härifrån har man utsikt över centrala Blenheim och mängder av vingårdar, som alla har vinrankorna planterade i stora rutnät. Jag och David tyckte att det precis såg ut som när man jämnar ut mark i dataspelet Roller Coaster Tycoon, för er som är bekanta med det.

Från denna topp kan man sedan fortsätta ännu längre uppåt, vilket vi också gjorde. Utsikten blev bara bättre och bättre! Bergstopparna går nästan i en cirkel, så vill man man promenera hela vägen runt får man en 360 graders vy över Blenheim och den lilla orten Seddon på andra sidan bergen.

Jag och David nöjde oss dock med att stanna halvvägs. Jag tror faktiskt att vi hittade den absolut bästa bänken i hela Taylor Pass! Vi satt på kanten av en topp och drack kaffe, med utsikt över hela dalen! Det var såå otroligt vackert! Fotona gör, klyschigt nog, inte vyn rättvisa! Efter fikat insåg vi att man kunde promenera rakt nedför den branta sluttningen från där vi satt, över grästuvor, förbi sovande lamm, hela vägen ner till den lilla dalen. Därifrån följde vi den mysiga vägen genom dalen tillbaka till Wither Hills Farm Park.

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.