Barcelona

Sagrada Família & Casa Batlló – två mästerverk av Gaudi

Under vår tredje dag i Barcelona tog vi en långpromenad till Sagrada Família; den stora kyrkan designad av Gaudi som fortfarande inte är helt färdig. Från vårt hotell på La Rambla var det en bra bit, men solen sken och vi tycker alla att promenader är ett bra sätt att uppleva städer. Det tog drygt en timme att gå från La Rambla till Sagrada Família, men eftersom det blev en slags sightseeingpromenad kändes det inte jobbigt alls.
 
Väl framme ställde vi oss i den långa biljettkön och då började molnen komma. När vi köpt biljetterna fick vi, precis som i Parc Güell, en tid för inträde, så vi hade nu lite tid att döda innan dess. Vad passar då bättre än att ta en kaffepaus på ett närliggande Starbucks? Vi lyckades få våra namn på muggarna hyfsat rätt, utom mamma Rigmor som fick heta Ripol…
jag och david framför sagrada familia

Sagrada Família är fortfarande inte färdigbyggd

Sagrada Família är en av de byggnader i världen vars färdigställande har tagit längst tid. Bygget av Sagrada Família har pågått i hela 136 år och kyrkan är fortfarande inte helt färdig! Nyligen kom det dessutom fram att man under alla dessa 136 år inte haft något bygglov! Lite sent för att ansöka om bygglov nu, så konflikten löstes genom böter.
utsidan av sagrada familia
utsidan av sagrada familia

Sagrada Família må se mäktig ut från utsidan, men insidan är om möjligt ännu mer otrolig. Jag kan knappt förstå hur Gaudi kunde komma på designen och hur den ens går att bygga. Kyrksalen är uppbyggd på smala, vita, stenpelare och har fönster i alla färger och former som skapar ett ljus jag aldrig tidigare sett i en kyrka. Designen i Sagrada Família är helt unik och ger en sagolik känsla – Gaudi var verkligen en skicklig arkitekt!

insidan av sagrada familia
färgglada fönster i sagrada familia

Sagrada Família är utan tvekan den vackraste kyrka jag besökt, och då jämför jag med både Notre Dame och Peterskyrkan! Gaudi själv ligger begravd i kryptan under altaret, men denna är inte öppen för allmänheten på dagtid. Oavsett om man besöker Sagrada Família i ett religiöst, arkitektoniskt eller turistiskt syfte så kommer man att tycka om den!

Casa Batlló & Casa Amatller

På vägen hem gick vi förbi ännu en vacker byggnad skapad av Gaudi, nämligen Casa Batlló som är ett unikt hus mitt på Barcelonas stora shoppinggata Passeig de Gràcia. Casa Batlló är känt för att vara ett av världens mest unika hus, och man kan tydligt se att det är just Gaudi som har designat det. Huset har smala stolpar vid fönster och balkonger, snirkliga detaljer och färgglad mosaik på fasaden.
 
Huset till vänster heter Casa Amatller, vilket också är en jättevacker byggnad – dock skapad av en annan designer. Inuti Casa Amatller finns en chokladbutik, och huset var tidigare en liten chokladfabrik kombinerat med bostad åt tillverkaren. Casa Amatller är en bra presentbutik i Barcelona!
casa batllo och casa amtaller
fönster på casa batllo

Missa varken Sagrada Família, Casa Batlló eller Casa Amatller under ditt besök i Barcelona! Du hinner enkelt uppleva alla byggnader på en dag, och kan även passa på att shoppa lite efteråt. Casa Batlló och Amatller ligger ju som sagt på Barcelonas största shoppinggata Passeig de Gràcia!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.