Lungröntgen (chest x-ray) hos Sibyllekliniken & Sophiahemmet!

Det är ju en hel del att ordna innan man åker på en Working Holiday till Nya Zeeland, och eftersom att vi dessutom ska besöka andra länder har det varit ännu mer att fixa. Vi har ordnat med vaccinationer, visum, internationellt körkort, engelskt CV, reseförsäkring, bokat flyg och boende, med mera. Och allt detta samtidigt som vi tog examen från universitetet, flyttade ut från vår lägenhet, sålde alla möbler och adressändrade hem till våra kära föräldrar!

Så vi var haft fullt upp hela sommaren, särskilt eftersom saker aldrig tycktes gå som vi planerat! Jag tänkte därför nu berätta lite om allt krångel kring min visumansökan.

När jag och David fyllt i all nödvändig information i visumansökan stod det klart att jag hade ett krav att uppfylla innan ansökan kunde godkännas. Eftersom jag vistats i länder med hög risk för tuberkulos i sammanlagt mer än 3 månader under de senaste 5 åren, var jag tvungen att göra en lungröntgen (chest x-ray).

Nya Zeelands immigrationsverk vill att detta ska utföras på särskilda kliniker som erbjuder den digitala tjänsten eMedical, om det finns sådana kliniker i ditt land. I Sverige finns det två stycken; en i Göteborg och en i Stockholm. För en norrbottning som mig känns det ganska orealistiskt att åka 100 mil för en undersökning, men jag hade ju inget val om jag ville få mitt WH-visa godkänt. Därför tog jag nattåget mot Stockholm sent den 25 juni och anlände morgonen därpå runt 06.30.

Jag hade fått tid klockan 09.00 hos Sibyllekliniken, den privatklinik som erbjuder eMedical tillsammans med Sophiahemmet där lungröntgen utförs. Eftersom jag hade 2 och 1/2 timme att döda bestämde jag mig för att promenera från centralen till Sibyllekliniken. Kliniken ligger logiskt nog på Sibyllegatan 56, så jag hittade dit ganska snabbt. Det tog runt 30 minuter att gå från centralen, vilket inte var nåt problem (förutom att det regnade och blåste kallt). Jag kände mig lite lugnare när jag hittat kliniken, men fick hjärtat i halsgropen när jag såg denna lapp på dörren:

Här hade jag åkt genom hela Sverige – och hade en bokad tid och allt, så jag hoppades för allt i världen att lappen inte gällde idag! Det gjorde den inte. Klockan 07.58 kom en man och öppnade åt mig och jag satte mig ner för att vänta. De hade som tur var möjlighet att ta emot mig tidigare och efter ett urinprov, en fotografering och en underskrift var jag färdig där! Nu var det bara röntgen hos Sophiahemmet kvar! Det tar ca 10 minuter att gå från Sibyllekliniken till Sophiahemmet och vid det sistnämnda är det hus M man ska leta upp. Snabbaste vägen är att ta höger när man står framför huvudbyggnaden, hus M ligger ca 100 meter runt hörnet.

Jag lämnade remissen som jag fått av Sibyllekliniken, visade legitimation och betalade, sedan fick jag komma in på röntgen direkt. De har ju drop-in på lungröntgen så man bör räkna med att få vänta, men ibland ska man ha tur också. Min lungröntgen gick snabbt och sedan var allt klart! 7 timmars tågresa, färdig inom en timme, sedan 7 timmars tågresa hem igen.

Användbara tips om du måste göra en lungröntgen (chest x-ray) innan du får ditt visum:

  • Kontakta Sibyllekliniken så fort som möjligt, du måste få en remiss därifrån för att få komma på röntgen hos Sophiahemmet! På hemsidan hänvisar de till mailen visumintyg@sibyllekliniken.com.
  • Du har bara 15 dagar på dig att tills att röntgenresultatet ska ha nått Immigration NZ, inte 15 vardagar!
  • Du måste ha med dig passet.
  • Tänk på att du ska göra urinprov, så kissa inte precis innan besöket.
  • Sibyllekliniken utgår bara från de uppgifter som du gett dem kring ditt behov av hälsoundersökningar för att få visumet, dubbelkolla därför vad Immigration NZ kräver av dig (i mailet du fått) innan du kontaktar kliniken!
  • Du kommer att få ett NZER-nummer hos Sibyllekliniken, så bli inte nojig om du inte har ett innan besöket.
  • Besöket på Sibyllekliniken kostar ca 500:- och röntgen på Sophiahemmet kostar 1500:-.

Kan tillägga att båda klinikerna var otroligt snabba i mitt fall, så röntgenresultatet nådde Nya Zeeland redan samma dag! Sååå skönt! Men ta inte för givet att det alltid är så; Sibyllekliniken sa att handläggningstiden kan vara 3-5 vardagar!

Jag fick mitt visum i slutändan, 2000 kronor fattigare, men sjukt mycket lyckligare ändå!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.