Bali

Angel’s Billabong & Broken Beach på Nusa Penida

Vår dag med privatchaufför på Nusa Penida fortsatte från vackra Kelingking Beach till Angel’s Billabong och Broken Beach. Dessa två platser ligger väldigt nära varandra, så vi promenerade mellan dem medan bilen stod parkerad.

Vad är Angel's Billabong?

Angel’s Billabong på Nusa Penida är en naturlig “infinity pool” (ni vet, en sån där som lyxiga hotell brukar ha) som ligger inklämd mellan höga, svarta, klippor. Denna lilla pool såg dock ut att vara livsfarlig att bada i, eftersom enorma vågor sköljde in med stor kraft! Vår chaufför berättade då att det bara gick att bada i Angel’s Billabong mellan 7-11 på morgonen då det är lågvatten, vilket förklarade saken. Så om ni vill bada här, se då till att komma hit tidigt (och kolla upp när lågvattnet är just denna dag)!

Vi var faktiskt inte särskilt imponerade av Angel’s Billabong. Det var bara denna lilla pool och vågorna som slog emot klipporna, vilket sedan bildade pyttesmå vattenfall lite här och där. Själva platsen påminde lite om Pancake Rocks i Nya Zeeland, så det kändes som om vi redan sett detta.

Broken Beach på Nusa Penida

Vi blev desto mer imponerade av Broken Beach! Från att en gång i tiden ha varit en stor grotta, har taket nu rasat ner och bildat ett stort hål ner till vattnet och en liten strand. I den ena grottväggen har dessutom ett hål bildats av vågornas kraft, vilket har skapat en naturlig gångbro. Denna bro är riktigt häftig, men samtidigt lite obehaglig då man vet att den någon gång i framtiden kommer att rasa – men ingen vet hur snart! Det kan vara nästa år, om 30 år eller om 300 år, men den kommer inte att hålla för evigt.

Samma sak gäller den andra sidan av grottan, som också eroderar sönder underifrån. Man kan se hur väggen “står ut” högst upp där alla besökare sitter för att ta kort. Denna utskjutande del kommer nog också att rasa i framtiden. Vi passade i alla fall på att ta några kort där uppifrån, med hopp om att den inte skulle rasa just då!

Kelingking Beach är bästa sevärdheten på Penida

Jag skulle säga att höjdpunkten på denna dag fortfarande är Kelingking Beach! Ingenting kan klå den utsikten alltså! Broken Beach hamnar på en andraplats, för den fascinerande gångbron och häftiga fotoplatsen. Angel’s Billabong hade jag kunnat hoppa över. Möjligen är det värt det om man kommer på morgonen och badar; det kanske hade vägt upp den annars ointressanta platsen. Men samtidigt kan man ju lika gärna titta förbi här när man ändå ska till Broken Beach.

Efter dessa platser gjorde vi ett kort stopp på Crystal Beach för ett dopp i havet. Sedan, efter ännu en extremt guppig och skakig bilfärd, var vi tillbaka på stranden där alla turbåtar lägger till. Där vi blev upphämtade av vårt hotells båt som tog oss tillbaka till Nusa Lembongan. På återseende, Nusa Penida!

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.