Inför resan

De ultimata backpacker-hacksen som gör resan både enklare, billigare och roligare!

I samma veva som backpacking är roligt, häftigt, spännande, magiskt och underbart, är det också jobbigt, kämpigt, omständligt, långdraget och dyrt! Men när man backpackat några gånger börjar man hitta små knep och tricks som gör allt lite lättare! Så här kommer mina 16 bästa hacks för att backpackingresan ska bli enklare, roligare och billigare!

1. Lifta

Äldsta backpacker-hackset i historien! Sparar både pengar och avgaser – och man får oftast en rolig upplevelse på köpet! Se dock upp med vart du liftar och vem du liftar med. Att lifta är väldigt vanligt i länder som Australien och Nya Zeeland, där det också anses ganska säkert. Undvik dock att lifta i länder med utbrett våld, där det råder konflikter eller i allmänt osäkra områden. Men Australien och Nya Zeeland är optimala liftar-länder!

2. Samla på små souvenirer

Att köpa souvenirer kanske känns lite “Sällskapsresan”, men det är ju faktiskt roligt att ha ett minne med sig hem! Och nej, du kanske inte får plats med den där marockanska mattan eller den stora Buddha-statyn. Särskilt inte om du är på en långresa och reser med ryggsäck. Om du ändå vill ha ett minne från varje land är det ultimata hackset att köpa små souvenirer! Och gör det till en grej! Börja samla på små prylar som representerar alla ställen du varit på, och snart har du hela världen där hemma; ett litet Eiffeltorn, ett miniatyr-Colosseum, en bit av Berlinmuren, Sydneys operahus, en kiwi-fågel, ja du fattar! Ännu en supersmart idé är att köpa ett frimärke i varje land du besöker! En pytteliten, men ack så genuin, souvenir!

3. Ta med dig minst två bankkort, men förvara dem på olika ställen

Superviktig punkt!! Och detta är inte enbart för att ett kort kan bli stulet! Man ska ha med sig MINST två bankkort för att:
1. Kortets giltighetstid kan upphöra under tiden du är ute och reser.
2. Du kan glömma koden eller trycka fel för många gånger.
3. Automaterna där du befinner dig kanske inte tar just ditt kort.

Att man ska förvara dem på olika ställen har dock med stöldrisken (och borttappningsrisken) att göra. Ha det ena i din plånbok, det andra i din resepartners plånbok, och eventuellt ett tredje i din packning.

4. Gör en gemensam spellista och undvik tjafs

Let’s face it: alla vill ha shotgun för då får man styra musiken! Men frukta inte om du hamnat i baksätet – lös problemet genom att innan avresa göra en gemensam Spotify-lista där alla får lägga in sina favvo-låtar! Lägger någon in fler låtar än andra? Det fixas genom att ni bestämmer ett maxantal för varje person! När spellistan sedan rullar i stereon får ingen byta låt!
Ta-daa! Välja-låt-problemet är nu löst för hela resan och shotgun är inte längre lika viktigt!

Vill ni ha tips på bästa road trip-låtarna? Kolla in mina Spotify-listor här!

5. Investera i en bra kamera (och lär dig ljus, beskärning och vinklar)

I dagens galna media-värld känns det allt viktigare med kvalitativa foton! Och nej, jag menar inte att du måste köpa den dyraste systemkameran med 3 objektiv och tusen tillbehör! Idag kan det faktiskt räcka med en mobiltelefon – så länge den har en ordentlig kamera! Det jag menar är att oavsett om du vill ha fler likes på Instagram, har en vlogg på Youtube eller om du framkallar bilderna för att visa dina nära och kära, är det alltid kul att se tillbaka på resan och tänka att “Ja, det var verkligen såhär vackert!” än att tänka “Fast det var ju mycket finare i verkligheten, synd att inte bilden visar det!”. Så inga mer sneda horisonter, inga kapade huvuden och inga störande föremål i bak – eller förgrunden!

6. Ta alltid backup på dina foton & videor

Hör ihop med föregående punkt! Idag finns det många möjligheter att spara sina bilder på fler ställen än kameran; i molntjänster, på en laptop, ett usb eller en bärbar hårddisk. Molntjänster är det absolut bästa, eftersom att man kan bli av med både dator, usb och hårddisk. Ta vara på dagens teknik och gör en backup så snart du tagit några foton, och fyll sedan på eftersom! Man vet aldrig när man blir av med kameran, och det är tyvärr först då som man börjar bli noggrann med backup. (Jag talar av egen erfarenhet)!

7. Book Swaping

Att läsa hör liksom ihop med att resa! När man ligger på en solstol, i hängmattan, sitter på tåget – eller när wifi inte fungerar. Man kanske tagit med sig 1-2 böcker hemifrån, men är man borta länge (eller är en riktig bokmal), kan det vara roligt att uppdatera sitt resebibliotek då och då. Problemet är ofta att det land man befinner sig i inte säljer böcker på svenska, och ibland inte ens på engelska. Vad göra då? Jo, kolla om ditt boende erbjuder book swaping! Alltså en hylla där man kan lämna sin utlästa bok i utbyte mot en annan. Majoriteten av de lämnade böckerna brukar vara på engelska, men har man tur kan man hitta en på svenska!

8. Klipp dig själv (eller låt en vän göra det)

Detta kan man spara pengar på oavsett om man är på resa eller ej! Men är man på resa kanske det är extra svårt att hitta en bra frisör, och lika bra är väl det – för klipper du dig själv kan du istället lägga pengarna på ett restaurangbesök, en snorkelutflykt eller inträde till en sevärdhet! Gör du det flera gånger har du snart råd till ett dykcertifikat eller ett fallskärmshopp! Så köp en sax på Second-hand och börja kapa rufset själv!

9. Laga minst en måltid om dagen hemma (d.v.s. på ditt hostel/i campingköket)

Det är ju svinkul (och smidigt) att äta både lunch och middag ute, men vill man att pengarna ska räcka hela resan kan det vara en god idé att laga åtminstone en av dagens måltider hemma! Pasta är superbilligt världen över, men vill man inte gå miste om landets kulinariska konst kan man ju även laga en inhemsk specialitet – till ett billigare pris än om du åt den på en restaurang!

10. Köp egen mask & snorkel

Om du, likt jag, älskar att snorkla och dyka kan du spara en hel del genom att förse dig med egen mask och snorkel! I princip alla utflyktsarrangörer tar extra betalt för uthyrning av mask, snorkel och fenor – även om man betalat för en snorkelutflykt! Men har man då egen utrustning slipper man ju denna extra avgift! Det kan dock vara lite besvärligt att släpa runt på stora simfenor, så nöj dig med mask & snorkel! Har man sin egen utrustning kan man dessutom hoppa i plurret och snorkla på ställen där det inte finns någon uthyrning = korallrevet för dig själv!

11. Ta reda på om man kan dricka kranvattnet

Detta kan du spara massor av pengar på! I alla fall om du reser inom Europa, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Du kan nämligen dricka kranvattnet i nyss nämnda länder och i ca 2/3 av Europas länder! Undantagen är Azerbajdzjan, Georgien, Bulgarien, Rumänien, Makedonien, Moldavien, Ukraina, Ryssland och Vitryssland! I övriga länder är det bara att dricka på (även om det ibland kan smaka lite annorlunda)! Detta sparar ju plast också, då man kan ta med/köpa en flaska och sedan fylla på den från kranen!

12. Sov med värdesakerna under huvudkudden

Ett gammalt beprövat knep, nästan som att stoppa pengarna i madrassen! Nämen allvarligt – har du en dyr mobil, kamera eller laptop, lämna för Guds skull inte dessa i din ryggsäck på golvet. Finns det värdeskåp med lås i rummet? Bra, lås in i sakerna där. Men är det en stor sovsal där skåpen står långt bort från sängarna så är huvudkudden säkrare! Man slutar aldrig förvånas över vad folk kan göra.

13. Googla på gratisaktiviteter innan ankomst

När man varit borta ett tag och pengarna börjat tryta har man kanske inte råd med annat än att sitta på rummet hela dagarna. Men det är ju inte så roligt. Se därför till att googla på alla gratisaktiviteter som finns på destinationen! Kanske finns det museum, badhus, rundvandringar, gömda stränder, grottor, utsiktsplatser, vilda djur – you name it! Man kan ofta göra mer än vad tror för mindre pengar än man har!

14. Allt du glömt packa kan du köpa på plats (med undantag för passet!)

Behövs kanske ingen vidare förklaring för denna punkt. Poängen är att du inte ska oroa dig om du glömt att packa något. Laddare, badkläder, skor, ja till och med mobil och kamera går att köpa på plats. Glömmer du bankkortet (men det gör du inte efter att ha läst punkt 3!) går det alltid att lösa genom att dela med en kompis, få det postat till dig (lite risky dock) eller be någon svensk ta ut åt dig medan du swishar denne. Så packa lugnt och oroa dig inte!

15. Tvättmedel i engångsförpackningar

På vissa destinationer är det smidigt att använda boendets tvättservice, men det kostar ibland extra att “köpa till” tvättmedel. Har man med sig eget blir tvätten alltså billigare! Under vissa typer av resor kan det dock vara svårare att hitta tvättservice, exempelvis på road trips där man bor i bilen. Då kan det vara bra att ha med eget tvättmedel för att kunna handtvätta. Engångsförpackningar gör dessutom att din packning blir lättare och lättare för varje tvätt! Yeey, mer plats för dina souvenirer!

16. Torrshampo – räddaren i dushnöden

Underskatta aldrig kraften hos ett torrshampo! När du suttit i en trång bil under en lång road trip, för att sedan stanna vid en camping som inte har varmvatten i duschen (eller ingen dusch alls!), eller när du sovit på en hård flygplatsbänk för att ditt 10-timmarsflyg är 10 timmar försenat – då kan torrshampo vara det viktigaste du packat med dig!

That´s all Folks! Hoppas nu att dessa hacks är till nytta för dig – både inför och under din backpackingresa! Har du några egna supergrymma knep? Dela med dig i en kommentar och hjälp andra att göra sin backpackingresa roligare, enklare och billigare! 🙂

2 reaktioner på ”De ultimata backpacker-hacksen som gör resan både enklare, billigare och roligare!

    1. Tack, kul att du gillar den!😊 Ja gör det, det är verkligen superskönt att veta att man alltid har ett torrschampo i väskan om det skulle krisa!😄

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.