Australien, Guider

De roligaste ställena att besöka som backpacker i Australien!

Australien är ett stort land med många orter, och avstånden mellan dem är väldigt långa. Som backpacker reser man ofta den klassiska rutten längs östkusten, men även här är orterna många och man har inte alltid tid (eller råd) att stanna överallt.

Men att välja vilka ställen man ska besöka och vilka man kan hoppa över är verkligen inte det lättaste! Så här kommer en liten hjälp. Denna guide är till för att underlätta ditt val, och innehåller de ställen som jag anser vara absolut roligast att besöka som backpacker i Australien – och motiveringar till varför de är just det!

Vilket är ditt favoritställe i Australien? Dela gärna med dig i en kommentar! Och berätta även gärna om du tycker att jag glömt någon aktivitet, sevärdhet eller kanske ett helt ställe, som du tycker förtjänar att vara med i denna guide! 🙂

Byron Bay

Surfing, musik, solsken och glada, bohemiska, människor – så skulle jag beskriva Byron Bay, som ligger ganska precis i mitten av Australiens östkust. Ett besök här är ett måste för backpackers på rundresa i Australien! Jag skulle säga att Byron Bay är för Australien vad Queenstown är för Nya Zeeland; den populäraste backpacker-metropolen!

Även om surfingkulturen är den främsta anledningen till att många lockas hit, finns det så mycket mer att uppleva i Byron Bay! Förutom att ta surflektioner kan man dyka, sola & bada, äta gott på de bohemiska restaurangerna och caféerna, släppa loss på barernas dansgolv, uppdatera sin resegarderob i någon av alla klädbutiker, åka på utflykter eller göra dagsvandringar!

byron bay strandsurfing byron bay

Stranden i Byron Bay är såklart helt fantastiskt och havet alldeles turkosblått! Minst en hel dag bör spenderas på playan och i de höga vågorna! Jag rekommenderar att du planerar in några extra dagar i Byron Bay, för tro mig – du kommer att vilja stanna länge!

Missa heller inte den vackra vandringen upp till Cape Byrons fyrtorn! Man vandrar på en utmarkerad stig och har en fantastiskt vy över havet, klipporna och stränderna. Har man tur (som vi hade) kan man även se vilda delfiner! Väl uppe kan man gå in i fyren, som numera är ett litet museum!

cape byron bay

Som jag nämnde kan man även dyka i Byron Bay, vilket jag verkligen rekommenderar! Det finns ett otroligt rikt djurliv under Byron Bays yta, och man behöver inte åka långt från land. Vi såg bland annat flera leopardhajar, nemofiskar och en sköldpadda! Här kan du läsa mer och även se min GoPro-video från dyket! 

dyka byron bay dykning byron bay

Surfers Paradise

Surfers Paradise (som egentligen är en förort i staden Gold Coast) är ett unikt ställe med sina höga skyskrapor precis vid stranden! Även om namnet antyder att det är just en surfares paradis, är stranden egentligen bäst lämpad för sol och bad. Det är dock ett bra ställe att ta sin första surflektion eftersom vågorna inte blir superhöga.

surfers paradisesurfa i surfers paradise

Surfers Paradise brukar beskrivas som “ett Las Vegan i miniatyr”, i och med sina skyskrapor, casinon, märkvärdiga hotell, och ikoniska restauranger såsom”Hard Rock Cafe”! Det är alltså en perfekt blandning av stad och strand – och ett givet stopp under backpacker-resan!

byggnad i surfers paradise
hard rock cafe i surfers paradise

Magnetic Island

Magnetic Island är en spännande ö utanför staden Townsville, fylld med allt som hör Australien till! Här finns ett Koala Sanctuary, men även helt vilda wallabies och koalor! Ön är grön och lummig, med vacker natur och lugna vägar. Den som vill kan hyra en så kallad “Barbie Car” för att ta sig runt på egen hand! Dessa små bilar har öppet tak, färgglada säten och går bara 60 km/h! Perfekt för kompisgänget!

göra på magnetic island göra på magnetic island

Bungalow Bay Koala Village kan du lära dig mer om alla Australiens djur, och du har även möjlighet att få hålla i en koala (Best. Day. Ever.)! Här bor även en urgullig wombat, koalans mer okända släkting!

Se vilda koalor

Om du sedan vill ge dig ut på spaning efter vilda koalor ska du ta bussen (eller Barbie-bilen) till The Forts, där du vandrar en stig på 4 km tur & retur genom skogen. Vägen omges av eukalyptusträd och är hemvist för vilda koalor! Det är ingen garanti att få syn på de luddiga djuren, men vandrare som sett en koala brukar markera ut platsen genom att göra pilar i sanden eller av pinnar. Koalor rör sig inte vidare långt under en dag, så det finns en stor chans att de sitter kvar i sitt träd! Här kan du läsa om när jag gick The Forts Walk!

se vilda koalor australien

Se vilda wallabies

Om du även vill se vilda wallabies ska du ta dig till Geoffrey Bay, där det bor ett gäng rock wallabies bland stenarna och klippblocken! Det är större chans att få syn på dessa krabater än koalorna, dels för att wallabies är mer aktiva och mindre skygga, och dels för att dessa har lärt sig att människor betyder mat. Något som är på gott och ont, eftersom det kan medföra negativa effekter på deras naturliga instinkter.

Om du verkligen vill mata dem bör du vara noggrann med att endast ge dem sådant som de kan äta. Information om detta finns på alla öns hostel och på en skylt vid Geoffrey Bay. Dessa rock wallabies är mest aktiva i skymningen, mellan kl. 16-18 är den bästa tiden att få se dem. Magnetic Island är verkligen en plats för dig som älskar söta, luddiga, djur! Här kan du läsa mer om när vi besökte dessa filurer!

se vilda wallabies australien

Noosa & Fraser Island

Ca 15 mil norr om Brisbane ligger den lilla staden Noosa, och strax norr om Noosas kust ligger Fraser Island – världens största sandö! Till Noosa kommer många backpackers just för att besöka Fraser Island, då Noosa är en av de främsta utgångspunkterna till ön.

Under en utflykt till Fraser Island åker man omkring i en stor jeep på stranden, och väljer man en 2-dagarstur övernattar man i tält. Förutom sand finns här naturliga sötvattensjöar, gamla skeppsvrak och 250 dingos! En som har besökt denna stora sandö är Eva Gyllenberg som skrivit om sin utflykt på sin blogg Rucksack.se. Det är Evas härliga bilder ni ser här nedan!

frasier island

utflykt till fraiser island

se dingos australien

Vandra i Noosa National Park

Utöver att besöka Fraser Island är Noosa ett bra ställe för att surfa, sola & bada, paddla kajak, gå vandringsleder, åka båt och se vilda valar! Man kan även åka till Australia Zoo, som drivs av familjen Irwin (familjen till krokodilexperten Steve Irwin från TV-programmet “The Crocodile Hunter”).

Det går en vacker, och central, vandringsled längs kusten i Noosa National Park. Leden är ca 6 km tur och retur, och passerar förbi ställen som “Dolphin Point”, “Fairy Pools” och slutar vid “Hell´s Gate”. Man har ständigt en fantastisk utsikt över havet och goda chanser att få se både delfiner och havsörnar!

noosa australien noosa heads

Cairns

Hamnstaden Cairns är kanske mest känd som en utgångspunkt till Stora Barriärrevet, och det är helt förståeligt! I Cairns kan man ta alla sorters dykcertifikat, göra testa-på-dyk och snorkla! Man kan åka på en-två- eller tredagarsturer ut till barriärrevet, så du lär hitta en utflykt som passar just dig!

Tänk bara på att boka din dykutflykt (eller kurs) i god tid, då efterfrågan på att dyka vid “The Great Barrier Reef” är väldigt hög! Jag tog själv mitt dykcertifikat i Cairns, men kursen blev avbrutet eftersom att det kom en stor cyklon! Det stormade som tusan och jag fick inte mer än 20 minuter under ytan. Jag kom dock tillbaka hit i år, för att göra ett ordentligt dyk i barriärrevet. Hur det gick kan ni läsa om här!

cairns stora barriärrevet

dykning stora barriärrevet

dyka i stora barriärrevet snorkla stora barriärrevet

Det finns även många bra nattklubbar och barer i Cairns, och de flesta hostel brukar ordna pubcrawls! Förutom att dyka i Stora Barriärrevet och festa kan man under ett besök i Cairns även åka till ett sanctuary där man får träffa koalor, kängurur, wallabies, reptiler och andra australienska djur. Några exempel är Kuranda Koala Gardens, Wildlife Habitat och The Canopy Rainforest.

kuranda cairnssanctuary cairns

Sydney

 Vackra Sydney! Helt klart min favorit av de större städerna på Australiens östkust! Varför? Jo, för att hela staden är så otroligt vacker; hamnen, promenadstråket, operahuset, alla gröna parker med ett överraskande djurliv, den ståtliga stadssiluetten i skymningen – jag älskar helt enkelt Sydney!göra i sydney aktiviteter sydney sevärdheter sydneysydney botaniska trädgårdsydneys operahus

Sydney är den perfekta staden när det kommer till gratisaktiviteter för fattiga backpackers! Här finns nämligen flera museum som antingen är helt, eller delvis, gratis!

Vi besökte “Australian National Maritime Museum”, där det finns utställningar om sjöfartens historia, kolonialismen, arktis & antarktis, vattenlevande djur samt marina flottan under krigsåren. Vi gjorde även ett besök på “Art Gallery of New South Wales”, där det finns mängder av tavlor från både gamla och nya tider. Här finns bland annat några tavlor av Picasso och van Gogh! Inträdet till båda dessa museum är gratis, men man kan betala extra för att få se fler utställningar.

museum sydney gratis aktiviteter sydney aktiviteter sydney

gratisaktiviteter sydney

Bondi Beach

Är man i Sydney måste man givetvis besöka Bondi Beach! Om inte annat så bara för att se what all the fuss is about! Denna strand är snarare just en sevärdhet än en vacker paradisstrand, så var beredd på att det är fullt med andra turister som också vill uppleva berömda Bondi! Jag rekommenderar er att komma hit tidigt på förmiddagen om ni vill ha en bra plats och en lugnare vistelse. Stranden är absolut fin och havet härlig, men Bondi Beach är mindre än man tror och faktiskt inte så speciellt som man kanske förväntat sig. Just saying. Trots detta är Bondi Beach helt klart värt ett besök om du ändå befinner dig i Sydney! (Plus att det är en perfekt gratisaktivitet!)

ta sig till bondi beach

bondi beach sydney

Blue Mountains National Park

Gillar man naturliv kan man åka på en tur från Sydney till Blue Moutains; en nationalpark som även är ett världsarv! Här får man vandra i äkta australiensk natur, och på vägen kan man stöta på många av Australiens djur! Blue Mountains är hem till wallabies, ormar och många olika fågelarter. Under mitt besök såg jag en red-bellied black snake – och massor av kakaduor!

En av de främsta sevärdheterna är bergstopparna kallade “The Three Sisters”. Man kan även åka linbana högt över bergen, gå en superbrant trappa genom “Dardanelles Pass”, äta på restaurang med utsikt över nationalparken eller bo på ett lyxresort!

blue mountains australien

ta sig till blue mountains

blue mountains linbana

vandra i blue mountains australien

Och det var de ställen jag anser vara roligast att besöka som backpacker i Australien!
Håller du med mig? Eller har du några andra favoriter? Dela gärna med dig av dina tips i en kommentar! 🙂

Ska du även besöka Nya Zeeland? Här hittar du min guide om de roligaste ställena att besöka som backpacker i Nya Zeeland!

2 reaktioner på ”De roligaste ställena att besöka som backpacker i Australien!

    1. Vad härligt!😀 Jag skulle också vilja besöka Daintree, har aldrig varit där med det verkar vara ett spännande och vackert område! Får bli nästa gång!😊😉

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.