Bali, Giliöarna

Gili Meno – Den minsta, och lugnaste, av Giliöarna

Gili Meno är den minsta av Giliöarna, och är inte lika exploaterad som sina större grannar Trawangan och Air. Detta gör att det är lugnare, tystare och mindre turistigt på Gili Meno. Om du gillar just lugn så är Meno ön för dig, men den är även perfekt som en dagsutflykt från någon av sina grannöar. Här finns några bungalow-hotell, restauranger, enstaka butiker – och en ATM.

huvudgatan med hotell på gili meno.
huvudvägen på gili meno.
bungalow på gili meno.

Den lokala byn på Gili Meno

Precis som Air och Trawangan har Meno också ett lokalt samhälle i mitten av ön. Turistanpassade resorter, restauranger och utflyktsarrangörer håller till längs kusten, men i öns inre kan du uppleva äkta Giliöarna, möta lokalbor, äta på lokala restauranger och känna ett ännu större lugn än vid kusten. Ta dig tid att utforska den lokala byn på Gili Meno, tänk bara på att visa respekt genom att inte vandra runt i badkläder.

gata i byn på gili meno.
en gata på gili meno.

Hitta till den lokala byn

Du hittar till byn genom att följa i stort sett vilken väg som helst från kusten. Du kommer då troligtvis hamna på den långa huvudvägen som följer Gili Meno från söder till norr. Vägens längsta del inte har något riktigt namn – men en del av den går under namnet Jalan Gili Meno. Vi mötte inte en enda turist under vår promenad genom byn, men vi mötte flera lokalbor, såg några betande kor, blommiga träd och vackra palmskogar. En genuin upplevelse, helt enkelt.

en gata i lokala byn på gili meno.
palmer i byn på gili meno.
ko vandrar på gräs.
ett träd med flera uppspikade skyltar som visa åt vilket håll platser ligger.
träd med röda blommor.

Gili Menos bästa stränder för bad & snorkling

Gili Meno är perfekt för både bad och snorkling, men olika delar av ön passar olika bra för dessa aktiviteter. De bästa stränderna för bad hittar du på Gili Menos södra och sydöstra sida. Här är sanden vit och mjuk, och har inte lika mycket korall som den norra delen av ön. Strax söder om hamnen är stranden som bredast, men vill du vara ännu mer ifred kan du söka dig ännu längre söderut. På Menos sydligaste del finns det inte lika många hotell och bara några enstaka restauranger. Här har du paradiset för dig själv!

stranden på gili meno.

Bästa stället för snorkling på Gili Meno

Letar du bästa stranden för snorkling ska du bege dig till den nordöstra delen av Gili Meno, eftersom det är här de vackraste, och mest tillgängliga, korallreven finns. Det kommer dagligen snorkelbåtar från Trawangan och Air till denna del av Meno, för att låta turister snorkla just här. Det bästa snorkelvattnet sträcker sig mellan Nela Warung och Seri Resort, och det finns även goda chanser att se sköldpaddor här.

strand på gili meno.

Tänk på tidvattnet & använd våtskor

En sak som är viktig att tänka på om du snorklar från stranden på Gili Meno, är tidvattnet. Vattnet sjunker undan rejält vissa tider på dygnet, vilket kan göra det svårt för den som snorklar att ta sig in till land igen. Jag rekommenderar därför att man har våtskor; alltså skor med en hård plastsula. Dels för att det blir enklare att ta sig ut i vattnet (och in igen) över den steniga botten, och dels för att undvika att kliva på giftiga djur, såsom stenfiskar och sjöborrar.

Med det sagt vill jag förtydliga att man givetvis inte ska kliva på korallerna, men våtskor hjälper för att kunna ta sig ut till korallrevet när det är långgrunt. Så fort vattnet blir djupt nog för att simma ska du göra precis det. Våtskor finns att köpa i de flesta butiker på Giliöarna, och även om kvalitén kan variera brukar de ändå hålla ett bra tag.

båt vid strandkanten.
stolar vid strandkanten.

Gili Meno är verkligen lugnt och stilla i jämförelse med sina större grannöar. Välj att bo här om du letar mesta möjliga fridfullhet under ditt besök på Giliöarna. Vill du inte ha det lugnt hela tiden är Gili Meno en passande dagsutflykt från Air eller Trawangan, eftersom man kan åka island hopping-båt mellan Giliöarna. Det går snabbt och är förvånansvärt smidigt – perfekt för den som vill uppleva alla Giliöarna!

2 reaktioner på ”Gili Meno – Den minsta, och lugnaste, av Giliöarna

Skriv gärna en kommentar:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.